Sobota, 20. dubna 2024

Nadace odcházejí. Peníze chybějí

Nadace odcházejí. Peníze chybějí
Mnohým nevládním organizacím začínají po vstupu země do Evropské unie těžké časy. Aspoň co se týká shánění peněz.
Z Česka totiž postupně odcházejí movité americké nadace, které ekologickým, protikorupčním či kulturním organizacím dávaly každý rok dohromady stovky miliónů korun. Američané usoudili, že republika je už natolik bohatá, že se o neziskový sektor musí postarat sama. Napříště chtějí pomáhat víc na východě nebo v Africe.
Doplácejí na to poraněná zvířata, divadla i sdružení, která se pokoušela zkrášlovat parky.
\"Odliv amerických peněz pro nás znamenal loni propad příjmů asi o pětinu, letos to může být ještě více,\" říká Radana Blažková z Nadace Partnerství, která přerozděluje peníze dárců na konkrétní projekty. Zatímco předloni Partnerství rozdělilo na dvacet miliónů korun, loni už to bylo jen okolo patnácti.
Partnerství je klíčovým zdrojem peněz třeba pro ekologické hnutí Děti Země, které má roční rozpočet okolo dvou miliónů korun.
\"Kdybychom peníze z nadace neměli, byl by to pro nás zásadní problém,\" říká místopředseda sdružení Miroslav Patrik. Při ztrátě pár stovek tisíc korun by organizace nemohla například organizovat celostátní akci Den bez aut.
Český svaz ochránců přírody se zase stará i o poraněná zvířata. Petr Stýblo z pražské centrály svazu popisuje, jak musí kvůli omezeným prostředkům šetřit i na zdánlivých maličkostech: \"Když nám například někdo zavolá, že našel poraněného ježka, zeptáme se, jestli nám ho nemůže přivézt, abychom ušetřili benzín.\"
Z republiky už nadobro odešla Fordova nadace, Mottova zase pomalu omezuje množství peněz. Známá nadace finančníka a filantropa George Sorose Open Society Fund ještě před dvěma lety rozdělila v Česku tři milióny dolarů, letos je to už jen jeden milión.
Nadace proto přestala podporovat například vydávání kulturního časopisu Revolver Revue a neposílá již peníze na představení divadla Alfred ve dvoře. Příspěvky nedostanou ani malá regionální sdružení, například na úpravy parků ve městech.
\"To jsou iniciativy, které by si měly sehnat peníze od jiných sponzorů,\" tvrdí Marie Kopecká, výkonná ředitelka nadace Open Society Fund, která nadále podporuje protikorupční organizace, jako je Transparency International.
Američané přitom nejsou jediní, kteří se stěhují na východ.
\"Významným zahraničním dárcem bylo také Nizozemsko. Ale i to svou podporu v posledních letech značně omezilo,\" říká Zuzana Bartošová z Fóra dárců.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů