Sobota, 20. dubna 2024

Za třídění odpadů získává město finanční podporu

Za třídění odpadů získává město finanční podporu
Strakonice - Město má již více než dvouletou zkušenost se systémem EKO-KOM. Ten zajišťuje zpětný odběr a recyklaci odpadů. Účast v systému, do nějž jsou Strakonice zapojeny od začátku roku 2002, mu zajišťuje pravidelné platby za vytříděný odpad.
Na základě zákona o odpadech vybírá od EKO-KOM od výrobců, dovozců a plničů plastových obalů poplatky za uvedení na trh. Z vybraných peněz pak vyplácí obcím odměny, jejichž výše závisí na množství vytříděného odpadu. Nezbytnou podmínkou pro vyplacení odměny je předání vytříděných odpadů k dalšímu využití. \"Ve Strakonicích to znamená pokrytí zhruba destiny z celkových nákladů potřebných pro oblast odpadů,\" uvedla včera Radka Frčková z odpadového hospodářství odboru životního prostředí strakonické radnice.
Počátkem letošního roku začala kampaň, jejímž cílem je zvýšit zájem obyvatel ČR o třídění odpadu. Její součástí jsou jednak takzvané Barevné dny - zábavné programy pro celou rodinu. Další akcí je pojízdná výstava, která navštěvuje základní školy a provází děti světem recyklace a třídění. Do tohoto cyklu se brzy zařadí i Strakonice. \"Hovořili jsme už s místními základními školami a výstavy by se tam měly objevit už po prázdninách,\" zmínila se Radka Frčková.
Ve Strakonicích je nyní 157 kontejnerů na plasty, 87 na sklo a 32 na papír. V loňském roce bylo přitom vytříděno celkem 175 tun plastů, 124,5 tun skla, 66,5 tun papíru a ve sběrných dvorech ještě 12,5 tun železa. \"Podle předchozího roku určitě došlo k navýšení, je to ovšem dáno i rostoucím počtem nádob na separovaný odpad,\" vysvětlil ředitel Technických služeb František Slavík a dodal, že při pořizování nových kontejnerů často nastává problém s tím, kam je umístit. V souladu s uvedenými propagačními programy by se měly zanedlouho objevit i u škol.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů