Pátek, 26. dubna 2024

Sluneční energie by měla zajistit přitápění

Sluneční energie by měla zajistit přitápění
Strakonice - Státní fond životního prostředí ČR v Praze vyhlásil v letošním roce pro obyvatelstvo dva specializované programy na projekty, zabezpečující náhradu fosilních neboli tradičních uhelných paliv a přímotopů v rámci Státního programu na podporu úspor energie a využití obnovitelných zdrojů energie.
\"Předpokládá se, že tyto programy budou využívány především v lokalitách, ve kterých není zajištěna dostupnost síťově vázaných energií, například plynu,\" uvedl včera vedoucí oddělení ochrany ovzduší MěÚ Stanislav Mrkvička.
Obnovitelnými zdroji získávání energie se rozumí solární systémy, spalování biomasy jako například dřeva, dřevních štěpků a podobně. Lidé se nejčastěji informují na kotle na biomasu. \"Protože převážná většina z nich žije v lokalitách, kde se neplánuje plynofikace a nebo je pro ně výhodnější vytápět dřívím z vlastních zdrojů. Stát však může přispět jen na instalaci kotle, nikoli na další rozvody po budově,\" uvedl.
Pracoviště ochrany ovzduší zaznamenává rovněž dotazy na možnosti přitápění solárním systémem nebo tepelnými čerpadly. \"Toto řešení je vhodné zejména u nových rodinných domků, kdy pláště domů mají dostečné tepelně izolační vlastnosti,\" dodal.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů