Pátek, 29. března 2024

Nelegální těžbou dřeva jsou ohroženi hlavně soukromníci

Nelegální těžbou dřeva jsou ohroženi hlavně soukromníci
Roman Martínek
Vysočina Nelegální těžba dřeva a krádeže dřevní hmoty z lesů přináší státu, obcím i soukromníkům ročně statisícové ztráty. Přestože jejich počet na Vysočině rok od roku klesá a na mnoha místech kraje jde spíše o ojedinělé případy, škody, které zloději dřeva na lesních porostech napáchají, jsou značné. Černou těžbou dřeva jsou především ohroženi soukromí majitelé lesů. \"Situace je daleko klidnější než před lety. Dříve se z lesů kradlo častěji. To, že krádeží postupně ubývá, je dáno tím, že si vlastníci na své pozemky dávají větší pozor a navzájem se o podezřelých těžbách informují,\"tvrdí Aleš Rusek, lesní správce Lesů České republiky (LČR) v Telči.

Krádeže v lesích se těžko dokazují

Dopadnout a usvědčit zloděje z krádeže dřeva z lesů je mnohdy i pro policii velký problém. Přestože se jim podaří vypátrat, kde ukradené dřevo skončilo a u koho, nemusí být pachatel z krádeže usvědčen. \"Před dvěma měsíci na Černovicku někdo vykácel deset kubíků dřeva. Podle stop se policii podařilo pachatele vypátrat, přesto to nebylo nic platné. Tvrdil, že je dřevo z jiného lesa, který patří jemu. Státní zástupce nakonec shodil případ pro nedostatek důkazů ze stolu,\"tvrdí Rudolf Švec, lesní správce Lesů ČR v Pelhřimově. Na Pelhřimovsku řešili v loňském roce policisté celkem čtyři případy nelegální těžby dřeva za více než 124 tisíc korun. Neznámý zloděj v minulém měsíci řádil také v místní části Klášter u Vilémova na Havlíčkobrodsku. \"Někdo na stráni u nedalekého mlýna vykácel na třicet stromů. Přestože šlo pouze o palivové dřevo, zloděj způsobil značnou ekologickou škodu. Hrozí, že se při větších deštích bude stráň sesouvat. O vytěžené stráni někdo informoval inspekci životního prostředí. Škodu jsme nechali teprve odhadnout a případ řeší policie,\"říká starostka obce Jaroslava Dvořáková. Na Havlíčkobrodsku je to včetně loňského roku do dnešního dne pátý případ nelegální těžby dřeva.

Po zlodějích zůstává jen paseka

Způsobů, jak se obohatit na úkor vlastníků lesů je mnoho. K oblíbeným praktikám zlodějů patří úmyslné nařezávání porostů. Nařezané stromy jsou tak znehodnocené a navíc ohrožují bezpečnost. Objednat si někoho na jejich vytěžení už není problém. Takto naříznuté stromy se letos objevily například na Žďársku. V ohrožení jsou i ti majitelé lesů, kteří nemají příležitost svůj majetek častěji kontrolovat. Zloději si na katastrálním úřadě zjistí nejvzdálenějšího majitele lesa a tomu pak dřevo v krátké době vytěží, a rázem tak promění pozemek v paseku. \"Soukromí majitelé by si také měli dávat pozor na různé podvodníky, kteří se od nich snaží les koupit, ale nakonec vyjde najevo, že ho chtěli pouze vytěžit, a pozemek nakonec stejně zůstává majiteli, který má navíc za povinnost vytěženou plochu osázet novými stromky,\"varuje před praktikami podvodníků Aleš Rusek.

Kácí se hlavně smrky a borovice

Na Třebíčsku se v loňském roce objevilo devět případů nelegální těžby dřeva za více než 200 tisíc korun. Šest z nich se podařilo policii objasnit. Největší škodu, za padesát tisíc korun, způsobil pachatel na pozemku třicet krát deset metrů u Červené Lhoty, kde vykácel smrkové a borové stromy. \"V letošním roce vykáceli neznámí pachatelé dřevní hmotu u obcí Kojatín a Cidlina za sedmdesát tisíc korun,\"informuje mluvčí třebíčské policie Karel Neumann. Na Jihlavsku loni řešili policisté sedm případů za bezmála sto tisíc korun. Letos zatím jen jeden. Pouze drobné krádeže hlásí i lesní správce LČR ze Žďáru nad Sázavou: \"Poslední dobou je klid. Někde se občas objeví jeden nebo dva ukradené stromy, ale to je vše.\"
Zdroj:Žďárský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů