Pátek, 19. dubna 2024

Strategie firem Energie AG Oberösterreich a AVE na českém trhu s odpady

Strategie firem Energie AG Oberösterreich a AVE na českém trhu s odpady

Energie AG Oberösterreich převzala aktivity společnosti RWE Umwelt AG v oblasti odpadového hospodářství na českém trhu. Operativní činnost v České republice přebírá AVE, vedoucí podnik Energie AG Oberösterreich v oblasti likvidace odpadů. Tato společnost bude v budoucnu vystupovat pod jménem AVE CZ odpadové hospodářství s.r.o.

Dr. Peter Hodecek – nový jednatel společnosti AVE CZ

Dne 25. 6. 2004 byl jmenován novým jednatelem společnosti AVE CZ Dr. Peter Hodecek.  Dr. Hodecek již téměř 3 roky úzce spolupracuje s vedením skupiny AVE na strategickém rozvoji podniku. Předtím byl jako regionální vedoucí poboček AVE ve Vídni a St. Pöltenu zodpovědný za úspěšný rozvoj v těchto regionech.

Růst trhu s odpady

Energie AG převzetím aktivit důsledně prosazuje své růstové strategie v nových zemích EU: „Úspěšným převzetím vodárenských společností VaK Jižní Čechy a VaK Beroun ke konci roku 2003 začala pro naši společnost nová etapa na českém trhu. Toto je druhý velký krok. Cílem je moci nabídnout městům a obcím rozsáhlé balíčky infrastrukturních služeb,“ říká generální ředitel Energie AG Dr. Leo Windtner.

Ze 100 % převzatá společnost RWE Umwelt CZ s.r.o. měla na českém trhu 9% podíl, čímž se řadila na čtvrté místo mezi soukromými zpracovateli odpadu. S téměř 500 zaměstnanci zajišťovala likvidaci odpadu pro ca. 500 000 obyvatel. Touto činností dosažený konsolidovaný obrat v roce 2003 dosáhl 23 mil. EUR.

Jedním z největších zákazníků jsou Pražské služby, a.s. Pro tuto společnost AVE CZ smluvně zajišťuje likvidaci domovního odpadu a je tímto největším privátním zpracovatelem odpadu v Praze.

 
Skupina AVE  – vedoucí podnik v oblasti likvidace odpadů v Rakousku

Skupina AVE je 100% dceřinou společností Energie AG. Během posledních 10 let si značka „Die Entsorger AVE“ vybudovala vedoucí postavení na trhu v oblasti odpadového hospodářství. Skupina AVE dosahuje s více než 500 zaměstnanci ročního konsolidovaného obratu přes 75 mil. EUR. Komplexní nabídka služeb firmy AVE zahrnuje vše od sběru, třídění, zhodnocení až po likvidaci odpadu.

Strategie růstu na českém trhu

Transformací RWE Umwelt AG na AVE CZ se prosazuje i v Čechách strategie růstu společnosti, započatá v Rakousku. Naším jasným cílem je prosadit AVE CZ na českém trhu mezi vedoucí trojku v oblasti odpadového hospodářství. „V následujících měsících odstartujeme s naším osvědčeným týmem v Praze i ve všech ostatních místech odbytovou ofenzívu“, dodává jednatel společnosti Ing. Helmut Ehrengruber. „Ve strategických obchodních oblastech „komunální služby“, „průmyslové odpady“, „recyklace odpadu podle druhu odvětví“ (Branchenrecycling), „nebezpečné odpady“ a „sanace starých ekologických zátěží“ můžeme zákazníkovi v České republice nabídnout ucelené spektrum služeb v oblasti odpadového hospodářství. To šetří zákazníkovi čas i peníze,“ vysvětluje jednatel společnosti AVE Dr. Robert Gruber.

Expanze růstu proběhne ve 4 rovinách:

1. zhuštění služeb na stávajícím trhu
2. tvorba tzv. PPP- modelů společně s městy a obcemi (vzorem je Maďarsko)
3. podnikatelské akvizice
4. pomocí tzv. Asset-Deals, tedy nákup zakázek na zajištění služeb v oblasti odpadového hospodářství

 
Využití rakouských zkušeností v Čechách

Prosazování právních norem EU, týkajících se ukládání odpadu, bude hlavním tématem následujících 10 let. Se zkušenostmi z Rakouska (kde platí nová nařízení o ukládání odpadu od 1. 1. 2004, tzn. že od tohoto data zde nesmí být ukládán neošetřený odpad) můžeme na českém trhu udávat tón. Na jedné straně díky zintenzívnění sběru tříděného odpadu a trvale udržitelného látkoproudového managementu (Stoffstrommanagement).
Na straně druhé díky aktivní účasti na dalším vývoji tepelného zpracování odpadů v České republice. „V srdci Horního Rakouska – ve Welsu – zřizuje Energie AG a AVE v současné době investicí 100 mil. EUR nejmodernější zařízení v Evropě na tepelnou recyklaci odpadu. Také toto know-how můžeme uplatnit na českém trhu,“ vysvětluje Ehrengruber.


Odbytová ofenzíva v jižních Čechách

Prvním operativním cílem je otevření vlastní obchodní kanceláře pro oblast jižní Čechy. Tím chceme stávajícím komunálním zákazníkům Energie AG v jižních Čechách nabídnout co možná nejdříve konkrétní řešení v oblasti nakládání s odpady, popř. ucelené koncepty odpadového hospodářství. Přitom nabízíme městům a obcím služby v nejširším možném rozsahu, včetně čištění silnic, údržby parků, svozu odpadu z veřejných odpadkových nádob a mnohé další.

Sídlo kanceláře AVE CZ bude v českobudějovické pobočce Energie AG. „V současné době hledáme vhodné spolupracovníky, kteří by nás podpořili v odbytové oblasti v jižních Čechách“, potvrzuje Dr. Gruber.

Kontakty:
Bernd Schützeneder, marketing / tiskový mluvčí
kancelář: A-4600 Wels, Mitterhoferstraße 100
AVE Entsorgung GmbH, A-4063 Hörsching, Flughafenstraße 8
Telefon: 43/ 7242 / 714 75-123, Fax: klapka 565, Mobil: 43/ 664 / 817 24 22
bernd.schuetzeneder@ave.at; www.ave.at 

Mgr. Radek Bílý, mediální zástupce AVE CZ
Media Consult s.r.o., Pražská 99, 370 04 České Budějovice
Telefon: 420 387 314 257, Fax: 420 387 314 259, Mobil: 420 603 471 582
bily@media-consult.cz, www.media-consult.cz

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů