Pátek, 19. dubna 2024

Vodohospodářské firmy očekávají rekordní zakázky

Vodohospodářské firmy očekávají rekordní zakázky
Zhruba deset miliard korun ročně by mělo jít od letoška až do roku 2010 do výstavby čistíren odpadních vod, aby Česko dostálo ekologickým závazkům vůči Evropské unii.
Zatímco mnohé vodohospodářské firmy stavební boom dosud nijak výrazně nezasáhl, projekční kanceláře už mají opačné zkušenosti, a to přesto, že většina staveb ještě není finančně zajištěna.
\"Oproti loňsku máme mnohem víc objednávek. Jsme na hraně kapacitních možností,\" tvrdí Aleš Mucha z Hydroprojektu CZ, přední projekční a konzultační firmy v zemi. Podnik s dvěma sty padesáti pracovníky zaměstnává jednu pětinu lidí na projektech čistíren odpadních vod. Podle Muchy ještě letos zpracuje Hydroprojekt CZ a také řada jiných projekčních firem stavební dokumentaci k desítkám velkých vodohospodářských staveb.
\"Odhaduji, že stavbaři se dočkají zlomu na konci roku. Firmy musí počítat s razantním přílivem prací a nejspíš budou přijímat i nové pracovníky,\" soudí ekonomický ředitel podniku Vod-Ka Libor Bělkovský.
Například na dobudování a rekonstrukci chybějící vodohospodářské infrastruktury ve Šluknovském výběžku na severu Čech směřuje jedna miliarda korun. Náklady má ze tří čtvrtin hradit kohezní fond Evropské unie. Obce mají ze svých rozpočtů vydat patnáct procent prostředků a zbývajících deset procent z celkové částky zaplatí Státní fond životního prostředí. Náměstek hejtmana Ústeckého kraje Jaroslav Foldyna řekl, že vodohospodářský projekt představuje nákladnou investici, na kterou kraj žádá v Bruselu finanční pomoc.
Jedna z největších stavebních firem v kraji - Vodohospodářské stavby Teplice - v příštím roce očekává nejméně desetiprocentní meziroční růst tržeb. Už nyní usiluje o získání některých zakázek ve Šluknovském výběžku.
\"Musíme počkat na výsledky výběrových řízení,\" uvedl Oldřich Řáha, jednatel společnosti se sedmi sty zaměstnanci.
Specializovaná vodohospodářská divize Metrostavu dostává meziročně větší objem zakázek už od roku 2000. \"Nebyly to jen práce na zahlazování následků povodní, ale obce měly už dříve peníze z různých evropských fondů určených na vodohospodářská díla,\" říká tiskový mluvčí Metrostavu František Polák. Podnik na konci roku očekává mnohem výraznější růst prací, a proto umožnil dalším divizím, aby v případě potřeby vstupovaly do výběrových řízení.
Skupina firem Skanska DS a holding VCES má již nyní velkou zakázku. Od počátku července modernizuje kanalizační síť v Olomouci za 562 miliónů korun. Na financování se vedle olomouckého magistrátu podílí Státní fond životního prostředí a Evropská unie. Fondy EU přitom uhradí z celkové částky téměř 324 miliónů korun.
Podle předsedy Svazu měst a obcí Oldřicha Vlasáka musí s nákladnou modernizací vodovodů a kanalizací počítat až pět set měst a obcí. Vlasák upozornil, že Česko by mělo už do roku 2006 splnit svůj závazek vůči Evropské unii v oblasti vodohospodářské infrastruktury ze čtyřiceti procent.
Na financování nákladů by se částkou 22,6 miliardy korun měly podílet podpory z národních zdrojů. Asi dvacet šest miliard korun představují v předpokládaných zdrojích peníze z evropských fondů. Zbývajících 26,7 miliardy mají podle koncepce zajistit samotní investoři, tedy zejména města a obce.
Podle unijních předpisů musí mít obce nad dva tisíce obyvatel kanalizaci a čistírnu odpadních vod. Města nad deset tisíc obyvatel musí odpadní vody přiměřeně čistit od dusíku a fosforu. Za nedodržení stanovených standardů by přitom případné sankce nesly právě obce.

TITULEK: Největší vodohospodářské firmy v roce 2003
Firma výkony (v miliardách korun) počet pracovníků
Metrostav 13,9 3140
Vodohospodářské stavby 1,054 700
Vod-Ka 0,35 110
Hydroprojekt CZ 0,212 250
VCES 3,3 1100
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů