Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Národní a regionální úřady budou muset při vytváření strategických plánů veřejných projektů brát více v potaz dopady na životní prostředí. Nařizuje jim to nová unijní směrnice, která začala platit minulý týden. Díky ní budou moci do plánů více mluvit občané nebo neziskové organizace. Směrnice přikazuje, že k výsledkům veřejných konzultací musí být v okamžiku konečného rozhodování přihlédnuto. Popis případných nepříznivých dopadů strategických plánů bude vyžadován pro každý projekt spadající pod posuzování v rámci EIA (dopady na životní prostředí).
Výhody používání směrnice však brzdí skutečnost, že normu přijalo do svých právních řádů teprve devět členů (včetně ČR). Komisařka pro životní prostředí Margot Wallströmová proto vyzvala \"hříšníky\", aby urychleně zjednali nápravu.
 
V Austrálii začalo plošné hubení agresivních mravenců Anoplolepis gracilipes, kteří se tam objevili před 15 lety a od té doby ničí místní životní prostředí v čele s původními mravenci. Tito \"žlutí šílení mravenci\", jak jsou přezdíváni kvůli svému chaotickému pohybu, zaujali hned první místo v prestižním klubu \"Sto nejhorších nájezdníků\". O mravencích informuje server Osel.cz.

Pojizeří - Nevhazujte prosím reklamní materiály. Tak zní text na zelených samolepkách, které se včera objevily na pultech informačních středisek v Pojizeří. Podle Společnosti přátel přírody, která je vydává, mají nálepky za deset korun na poštovních schránkách chránit lidi před přívalem nevyžádaných reklamních letáků a výtěžkem z prodeje i pomoci výsadbě lesů. \"Na schránce jsem dosud měla samolepku vlastnoručně vyrobenou, ale letáky mi chodily pořád. Snad tahle nová na pošťáka zabere,\" uvedla jedna z prvních kupců samolepky, šestačtyřicetiletá žena ze Semil.

Přední Výtoň /České Žleby - Zabitý výtoňský los žije dál - v Informačním středisku Národního parku (NP) Šumava v Českých Žlebech na Prachaticku.
Los vběhl loni na podzim pod auto asi kilometr od hraničního přechodu Guglwald u Přední Výtoně na Českokrumlovsku. Spíše však škodovka vjela pod losa. Majestátní zvíře bylo asi 170 centimetrů vysoké a z louky, na které vyhasl jeho život, ho muselo tahat pět mužů.
Zvíře vypreparovali v Hustopečích u Brna a dermoplastický preparát, neboli vycpanina, putovala do informačního centra v Českých Žlebech, kde si ho návštěvníci mohou prohlédnout v celé jeho kráse.
Los je v současné době největším žijícím kopytníkem v České republice. Patří mezi zvláště chráněné živočichy a na Šumavu se dostal zřejmě z Polska. Odborníci odhadují, že v CHKO a NP Šumava je nyní deset až třicet jedinců.

O splavnění Dyje v Národním parku Podyjí
Jakákoliv stavba nebo aktivita, která negativně zasáhne do vodního režimu, není dobrá. Správa národního parku musí tyto věci chránit, to je její svatou povinností. Ale na druhou stranu se domnívám, že právě na správě parku Podyjí jsou lidé, kteří si uvědomují, že návštěvníky není třeba z parku vyhánět, ale spíše je přitahovat. A kdyby to bylo možné, tak si myslím, že by třeba i pro splavnění udělali hodně. Věřím ale jejich úsudku a jejich znalostem. Pokud někdo jiný chce třeba turistickému ruchu prospět způsobem, který pro ochranu přírody není ideální, tak nakonec zničí i samotnou atraktivitu toho území. Se správou parku jsme se dokonce několikrát dostali do stavebních řízení a snad ve všech případech se jejich názor shodoval s naším.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů