Čtvrtek, 25. dubna 2024

Na skládky se vyveze méně odpadu

Na skládky se vyveze méně odpadu
Radní a zastupitele kraje čeká nerudovská otázka Kam s ním

Jihočeský kraj musí do roku 2010 snížit hmotnostní objem odpadů ukládaných na skládky o 20 procent ve srovnání s rokem 2000. Je to jeden z požadavků Evropské unie kladených v této oblasti na členské státy.

Způsob, jak tento požadavek splnit, by měl řešit Plán odpadového hospodářství Jihočeského kraje (POH JČ), který ještě v srpnu projednají krajští radní.
Mnozí odborníci však už nyní upozorňují, že plán zřejmě nebude schopen požadavky Unie naplnit vzhledem k rozporu mezi nárůstem komunálních odpadů a omezením možností jejich skládkování. Plán odpadového hospodářství kraje totiž počítá s postupným nárůstem produkce odpadů o tři až čtyři procenta ročně a současně kromě už zmíněného 20procentního omezení také mimo jiné s tím, že v roce 2013 bude možné umístit na skládky jen polovinu biologicky rozložitelných komunálních odpadů oproti roku 1995, což v podmínkách kraje znamená snížení z 92 tisíc tun na 46 tisíc tun za rok. Jinými slovy, odpadu bude přibývat a možností uložit ho na skládky významně ubývat.

A co spalování?

\"Navrhované směry, to je zvýšení materiálového využití, kompostování, mechanicko-biologická úprava či výroba alternativního paliva jsou sice akceptovatelné, na vyrovnání tohoto rozdílu však v žádném případě nepostačí. Nerozumím tomu, proč se plán vyhýbá jediné reálné možnosti řešení, tedy energetickému využití komunálních odpadů spalováním, a proč neobsahuje konkrétní náměty a doporučení v tomto směru,\" konstatoval ve svých poznámkách k návrhu plánu Jan Mikoláš ze společnosti Environmental Consultancy.
Připomněl, že připravovaná strategie odpadového hospodářství v Evropské unii vyžaduje mimo jiné: od roku 2020 zakázat skládkování veškerých využitelných odpadů, považovat spalování odpadů za využití energie a veškeré odpady, které nelze materiálově využívat, likvidovat v co možná největším množství ve spalovnách.
\"Plán by měl pro respektování budoucí unijní strategie vytvořit patřičné podmínky, k nimž bezesporu patří podpora energetického využívání komunálních odpadů,\" míní Mikoláš.

Zastupitelé budou rozhodovat v září

\"Plánem odpadového hospodářství Jihočeského kraje se bude rada zabývat 24. srpna a v případě doporučení pak 14. září i zastupitelé, kteří jej budou schvalovat spolu s obecně závaznou vyhláškou. Ta pak bude podkladem pro rozhodování příslušných správních úřadů, kraje a obcí v oblasti odpadového hospodářství,\" řekl Právu vedoucí odboru životního prostředí jihočeského krajského úřadu Karel Černý.
Poznamenal, že Plán odpadového hospodářství Jihočeského kraje je zpracováván na dobu nejméně deseti let a do budoucna musí být upraven při každé zásadní změně podmínek, na jejichž základě byl řešen.
To sice umožní krajské samosprávě dát výhledově zelenou i případnému spalování odpadu, ale bude to mnohem komplikovanější, než kdyby s touto možností počítal už současný plán, protože by ho pak nebylo nutné předělávat.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů