Zachrání lidstvo bioplasty?
Obaly z plastu [https://www.kamsnim.cz/categories/plast] nás podle některých
katastrofických vizí dříve či později úplně zaplaví. Konzumní společnost do nich
balí téměř vše - od jogurtů až po oděvy. Další špatnou zprávou je, že hlavní
surovinou pro jejich výrobu je ropa. Její zásoby se tenčí a cena stále poroste.
Proč tedy nesáhnout po něčem jiném? Bioplasty
[https://www.kamsnim.cz/categories/plast] vypadají velmi podobně a k jejich
výrobě není zapotřebí ani kapka ropy. Místo ní si vystačí s obyčejným rostlinným
škrobem. Například z obilnin nebo řepy. Dalším zásadním rozdílem je, že zatímco
umělohmotné PET lahve se rozkládají stovku let, bioplastům to netrvá déle než
pár měsíců. Dokonce se jejich životnost dá předem nastavit. Když pak doslouží,
jednoduše shnijí. Jejich většímu rozšíření dosud bránila vyšší cena, to teď ale
padlo. \"Obaly z těchto materiálů jsou cenově srovnatelné se současnými
obalovými materiály na trhu,\" říká Petr Wojnar, který vlastní licence na výrobu
bioplastů. Například cena litrové lahve z ekologických plastů činí 3,50 koruny.
\"Jsme jediní na světě, kteří dokáží vyrobit kilogram bioplastů za cenu do 30
korun. V USA to dělají za tři americké dolary, v Itálii asi za čtyři eura,\"
tvrdí Wojnar. Podle ministerstva životního prostředí se minulý rok vyrobilo a
dovezlo téměř sedm set tisíc tun plastových
[https://www.kamsnim.cz/categories/plast] obalů. Lidé pro recyklaci vrátili
pouhých čtyřiapadesát tisíc tun. Přitom jejich likvidace pálením je nákladná a
zbytečně zatěžuje životní prostředí. Což vlastně platí i pro samu výrobu.
Rozšíření bioplastů podporují z logických důvodů i zemědělci, dokonce kvůli tomu
založili zvláštní Agrární asociaci. A také říkají, že zatímco už zmiňovaná ropa
nenávratně mizí, jejich pšenice jim na poli vyroste každý rok znovu. Pravdou
však zatím je, že lahve z bioplastu [https://www.kamsnim.cz/categories/plast]
nedokáží konkurovat těm klasickým v mechanických vlastnostech. Nejsou například
tak odolné nešetrnému zacházení. Přesto se v Česku přihlásilo několik firem,
které by chtěly výrobu bioplastů v dohledné době naplno rozjet.
Obaly z plastu nás podle některých katastrofických vizí dříve či později úplně zaplaví. Konzumní společnost do nich balí téměř vše - od jogurtů až po oděvy. Další špatnou zprávou je, že hlavní surovinou pro jejich výrobu je ropa. Její zásoby se tenčí a cena stále poroste. Proč tedy nesáhnout po něčem jiném? Bioplasty vypadají velmi podobně a k jejich výrobě není zapotřebí ani kapka ropy. Místo ní si vystačí s obyčejným rostlinným škrobem. Například z obilnin nebo řepy. Dalším zásadním rozdílem je, že zatímco umělohmotné PET lahve se rozkládají stovku let, bioplastům to netrvá déle než pár měsíců. Dokonce se jejich životnost dá předem nastavit. Když pak doslouží, jednoduše shnijí. Jejich většímu rozšíření dosud bránila vyšší cena, to teď ale padlo. \"Obaly z těchto materiálů jsou cenově srovnatelné se současnými obalovými materiály na trhu,\" říká Petr Wojnar, který vlastní licence na výrobu bioplastů. Například cena litrové lahve z ekologických plastů činí 3,50 koruny. \"Jsme jediní na světě, kteří dokáží vyrobit kilogram bioplastů za cenu do 30 korun. V USA to dělají za tři americké dolary, v Itálii asi za čtyři eura,\" tvrdí Wojnar. Podle ministerstva životního prostředí se minulý rok vyrobilo a dovezlo téměř sedm set tisíc tun plastových obalů. Lidé pro recyklaci vrátili pouhých čtyřiapadesát tisíc tun. Přitom jejich likvidace pálením je nákladná a zbytečně zatěžuje životní prostředí. Což vlastně platí i pro samu výrobu. Rozšíření bioplastů podporují z logických důvodů i zemědělci, dokonce kvůli tomu založili zvláštní Agrární asociaci. A také říkají, že zatímco už zmiňovaná ropa nenávratně mizí, jejich pšenice jim na poli vyroste každý rok znovu. Pravdou však zatím je, že lahve z bioplastu nedokáží konkurovat těm klasickým v mechanických vlastnostech. Nejsou například tak odolné nešetrnému zacházení. Přesto se v Česku přihlásilo několik firem, které by chtěly výrobu bioplastů v dohledné době naplno rozjet.
Zdroj: Instinkt
Zdroj: Instinkt
Sdílet článek na sociálních sítích