Středa, 24. dubna 2024

Nejčistší vzduch je na Vysočině

Nejčistší vzduch je na Vysočině
JIHLAVA - Mezi všemi kraji republiky dýchají stále nejčistší vzduch obyvatelé Vysočiny. Přispívá k tomu větší podíl zemědělství v této oblasti a téměř chybějící těžký průmysl. Podle aktualizovaných dat krajského programu snižování emisí však první problémy nastávají ve Velkém Meziříčí na Žďársku. Město proto bude muset jako jediné na Vysočině vypracovat program, který by měl ukázat možné cesty ke zlepšení.
Ještě před dvěma lety žádná samospráva v kraji Vysočina takové programy dělat nemusela. \"Je to první negativní vlaštovka z hlediska emisních limitů,\" řekl Pavel Hájek, vedoucí krajského odboru životního prostředí. Velké Meziříčí s téměř 12 000 obyvateli leží pod dálnicí D1. \"Výfukové plyny padají do údolí,\" dodal Hájek.
\"Mě to docela překvapilo,\" řekl starosta města František Bradáč. Ve Velkém Meziříčí bylo podle něj špatné ovzduší do poloviny 90. let, kdy většina obyvatel topila uhlím. Díky plynofikaci se ale situace výrazně zlepšila, soudí.
Nyní by zřejmě pomohlo omezení dopravy. Kraj sice u Velkého Meziříčí dokončuje obchvat asi za 140 miliónů korun, ale i ten povede přes město. K odklonu chybí závěrečná část včetně mostu přes údolí řeky Oslavy. Na finančně náročnou stavbu zatím kraj nechal vypracovat základní studii.
Doprava je i největším zdrojem znečištění na celé Vysočině. Na její vrub připadá 60 procent škodlivých látek v ovzduší. \"V řadě měst se už proti tomu něco dělá - obchvaty se budují třeba v Jihlavě nebo Havlíčkově Brodě,\" podotkl Hájek. Zlepšuje se i technický stav vozidel.
Mezi podniky je největším znečišťovatelem v kraji jihlavský výrobce dřevotřískových desek Kronospan. Firma nesplňuje přísné limity, a proto před měsícem odstoupila od investičního záměru na stavbu další výrobní linky.
Program snižování emisí byl na Vysočině vypracován před dvěma lety a nyní byla dokončena jeho aktualizace. V návaznosti na ni vydá kraj nařízení, které bude směřovat ke zlepšení kvality ovzduší; bude se týkat především firem.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů