Pátek, 29. března 2024

Přemnožená jelení zvěř škodí krušnohorským lesům

Přemnožená jelení zvěř škodí krušnohorským lesům
Krušné hory - Myslivci dostali za úkol více střílet jeleny a laně v lesích Krušných hor. Jelení zvěř se přemnožila a způsobuje velké škody, především na sazenicích a mladých stromech. Pod dobu tří až pěti let budou myslivci snižovat stavy těchto zvířat, aby dosáhli přirozeného stavu.
Jednání o snižování stavu jelení zvěře proběhlo koncem minulého týdne a účastnili se jej zástupci Státní správy Ústeckého kraje, Krajského inspektorátu ČR, Okresního mysliveckého spolku, Pozemkového fondu a města Chomutov. Přemnožení se však netýká jen Chomutovska. Odstřely budou myslivci provádět hlavně na horách.
Přemnožená jelení zvěř okusuje mladé stromy nejvíc v zimě a ohrožuje tím jejich přirozený růst. Lesáci se proto rozhodli počet odstřelů vysoké navýšit. \"Cílem těchto opatření je dosáhnout únosného stavu jelení zvěře za tři až pět let. Za únosný stav považujeme patnáct až dvacet kusů na tisíc hektarů,\" uvedl včera Zbyněk Šobr, lesní správce Lesů ČR v Klášterci nad Ohří. To je takzvaný přirozený stav, kdy není ohrožována rovnováha v lese a není třeba chránit dřeviny proti zvěři. Podle údajů Lesní správy bylo v roce 2003 na jejích honitbách uloveno v průměru téměř čtyřicet kusů jelení zvěře na tisíc hektarů a letos to bude třiapadesát kusů.
\"Do ochrany dřevin proti zvěři jsme za období od 1. července loňského roku do letošního 30. června investovali téměř pět a čtvrt milionu korun. Postavili jsme oplocenky, tubusy kolem kmenů, natřeli stromy chemickou látkou, která zvěř odpuzuje. Přesto škoda způsobená zvěří dosáhla za stejné období výše sedmi set tisíc,\" konstatoval dále lesní správce Šobr.
Myslivci začali s odstřely vysoké zvěře 1. srpna a budou pokračovat až do konce roku. \"Do konce října je příhodné období, v listopadu už přicházejí mlhy a sníh, což myslivcům práci komplikuje,\" podotknul Šobr. Je v zájmu návštěvníků lesa, aby byli v období odstřelů obezřetní. \"Žádáme občany, aby nechodili do lesů v ranních a večerních hodinách. Zakázat přístup do lesa veřejnosti nemůžeme, ani nechceme. Proto jen upozorňujeme případné houbaře a cyklisty, aby si na návštěvu lesa vyhradili dobu mezi devátou a pátou odpolední hodinou. V této době nenaruší práci myslivců,\" zdůraznil Tomáš Kropáček z odboru životního prostředí Městského úřadu v Kadani.
Původní plán letošních honiteb na územích Lesní správy Lesů ČR je v současné době navýšen o 37 procent, tedy o 383 kusy. Na území bývalého okresu Chomutov bylo v loňském roce odloveno téměř dva tisíce kusů, letošní jsou plánovány podle odhadů Tomáše Kropáčka na 2 500 kusů.
Jak Kropáček poznamenal, dříve škodilo dřevinám životní prostředí. \"Teď, když je ovzduší bez škodlivých exhalací, ohrožuje porost zase zvěř,\" dodal.
Lesní správa v Klášterci má na starosti přes osmnáct tisíc hektarů lesů, ovšem plocha honiteb je 26 tisíc hektarů, zahrnují se do ní i pole, která jsou většinou v majetku Pozemkového fondu a soukromých vlastníků.
Zdroj:Chomutovský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů