Pátek, 29. března 2024

Kyocera bude v Kadani vyrábět solární panely

Kyocera bude v Kadani vyrábět solární panely
Průmyslovou zónu v Kadani obsadí další japonský investor. Po výrobci speciálního těsnění a ložisek Oiles Corporation, který v srpnu dokončí výstavbu, to je největší výrobce solárních panelů ve světě, společnost Kyocera.
Japonskou firmu přivedla do severních Čech státní agentura CzechInvest. Ta uvedla, že podnik, jenž bude postaven za dvě stě miliónů korun, zaměstná až sto padesát lidí. \"Vítáme každé nově vytvořené místo. Navíc Kyocera má perspektivní program,\" řekla včera zástupkyně úřadu práce v Chomutově Ivana Kratochvílová. Na Kadaňsku bylo v červenci skoro tisíc šest set lidí bez práce, což představuje bezmála sedmnáctiprocentní nezaměstnanost.
Japonský investor si vybral Evropu jako místo k dobré investici zcela záměrně. Tvrdí to expert přes sluneční energii Dalibor Skácel z Technické univerzity v Liberci. Evropská unie si vytkla za cíl zvýšit roční výrobu solární elektřiny na tři gigawatty od roku 2010. Doposud vyrábí zhruba jednu setinu energie ze slunce. \"Výrobci zařízení mají velkou perspektivu, navíc jich mnoho není,\" doplnil Skácel.
Kyocera se specializuje na fotovoltaické solární články. Počítá se s jejich vývozem především do Německa, neboť v Česku je jejich odbyt minimální.
V tuzemsku solární panely již vyrábí Solartec v Rožnově pod Radhoštěm. Přes devadesát procent produkce exportuje. Ředitel rožnovského podniku Jaromír Řehák se přesto nastupující japonské konkurence neobává. \"Evropa je velká a chybí jí velké množství solárních panelů,\" dodal.
Kromě Solartecu vyrábí na Novojičínsku solární články také živnostník Vladan Marcalík, který zaměstnává 60 lidí.
Stejně jako o fotovoltaické solární články přeměňující sluneční energii na elektřinu, roste poptávka i po solárních kolektorech určených k ohřevu vody. Některé obce se také zapojily do solární ligy a soutěží v nejvyšším počtu instalovaných solárních panelů. Jiří Dvořák z Ligy ekologických alternativ tvrdí, že Litoměřice jsou nyní jediným městem v zemi, které obyvatelům přispívá na jejich instalaci dvaceti tisíci korun.
Solární kolektory v Česku vyrábí zhruba pět firem. Z nich je největší společnost TWI ve Vrbně pod Pradědem. Ta jich produkuje několik tisíc kusů měsíčně, ostatní několik set. Největší trhem je Rakousko a Německo.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů