Čtvrtek, 28. března 2024

Nevládní organizace připravují Den bez aut v Brně

Nevládní organizace připravují Den bez aut v Brně

Letošním hlavním tématem je odsun nádraží, uvedl Miroslav Patrik z Dětí Země

Již za necelý měsíc proběhne Brně dvanáctý ročník českého Dne bez aut, který na středu 22. září vyhlásily Děti Země spolu s evropským termínem. Nevládní organizace již nyní připravují třídenní dopravní výstavu pod velkým stanem na Malinovského náměstí, výtvarnou soutěž pro děti, vylepování samolepek na špatně zaparkovaná auta a cyklistickou jízdu městem. Den bez aut mohou také podpořit jednotliví občané, pokud tento den ke své přepravě nepoužijí automobil. Text výzvy „Nechte auto doma!“ lze najít na internetové stránce www.detizeme.cz/denbezaut.

„K akci se může přihlásit jakákoliv instituce či jednotlivec, když tento den či během předchozího týdne uspořádá nějakou aktivitu na podporu veřejné dopravy, cyklistiky a chůze,“ připomněl základní smysl akce Miroslav Patrik z Dětí Země, které nabízejí zdarma propagační materiály.

Děti Země proto žádají zájemce z řad městských úřadů a nestátních i státních institucí, které se budou chtít na Dni bez aut podílet, aby se ozvaly přes e-mail dz.brno@ecn.cz či telefon 545 210 393. Informace a propagační materiály poskytne také internetová stránka www.detizeme.cz, která nyní čeká na novou grafickou podobu.

„V Brně se samozřejmě opět obrátíme na zastupitele velké a malých radnic a také na kraji, aby na Den bez aut nepoužili ke své přepravě auto,“ uvedl Patrik další záměry. Brno a Praha jako největší města opět nepodepsala Chartu Evropského dne bez aut či Evropského týdne mobility.

Hlavním partnerem akce jsou pátý rok České dráhy, a. s., které také zajistí vylepení plakátů na téměř třech tisících nádraží po celé republice, a nově Správa železniční dopravní cesty, s. o.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů