Čtvrtek, 28. března 2024

Na připomínky k meziskladu v Temelíně zbývají tři týdny

Na připomínky k meziskladu v Temelíně zbývají tři týdny
Zhruba tři týdny zbývají zájemcům z řad veřejnosti k podání připomínek k záměru výstavby meziskladu vyhořelého jaderného paliva v Temelíně v rámci procesu posuzování vlivu této stavby na životní prostředí (EIA).

Právu to v pondělí řekla mluvčí ministerstva životního prostředí Karolína Šůlová.
Vyhořelé jaderné palivo z Jaderné elektrárny Temelín (JETE) se v současné době dočasně skladuje v bazénech uvnitř kontejmentů obou bloků, jejichž kapacita bude vyčerpána v roce 2013. Do té doby musí elektrárenská společnost ČEZ postavit ve střeženém prostoru elektrárny mezisklad, kam palivo přesune, aby mohl Temelín pokračovat v provozu.
Mezisklad by měl mít kapacitu 1370 tun vyhořelého paliva (pro 30 let provozu JETE) a měl by být provozován 60 let. Navrhované řešení meziskladu JETE je obdobné jako meziskladu elektrárny Dukovany (EDU), který od roku 1995 funguje bez jakýchkoli komplikací.
"Záměr vybudovat mezisklad v areálu JETE oznámila společnost ČEZ ministerstvu životního prostředí v červenci loňského roku. Ministerstvo o tom na základě dvojstranných dohod a Espoo úmluvy informovalo vzápětí své rakouské a německé partnery a zahájilo proces posuzování vlivů stavby na životní prostředí (EIA). Protože Rakousko projevilo zájem se na posuzování zúčastnit, probíhá proces EIA mezistátně," uvedla Šůlová a poznamenala, že do dokumentace EIA k plánované stavbě je možné nahlédnout v Informačním systému EIA na internetových stránkách Českého ekologického ústavu a na stránkách ministerstva životního prostředí.
"Do 16. září 2004 má v souladu se zákonem každý právo posílat k dokumentaci své připomínky a vyjádření písemně na odbor posuzování vlivů na životní prostředí a IPPC," konstatovala mluvčí s tím, že se v tomto případě jedná o první mezistátní posuzování stavebního záměru na území České republiky, které bude provedeno v plné šíři.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů