Pátek, 29. března 2024

Začíná Evropský týden mobility

Začíná Evropský týden mobility

Řada českých měst - Boskovice, Bohumín, České Budějovice, Hlučín, Hodonín, Hradec Králové, Chrudim, Jablonec nad Nisou, Kopřivnice, Kroměříž, Letovice, Moravská Třebová, Moravský Krumlov, Olomouc, Ostrava, Strakonice, Telč, Třebíč a Vsetín - zítra zahájí osvětové akce na podporu šetrných forem dopravy ve městech, ochranu kvality ovzduší a právo dětí i dospělých na bezpečný pohyb po ulicích. Mottem letošního Evropského týdne mobility jsou  „BEZPEČNÉ ULICE PRO DĚTI“, protože bezpečnost dětí a jejich dopravní návyky – to jsou klíčová témata, důležitá pro naši budoucnost.

A tak ve čtvrtek 16. září budou mít například v Českých Budějovicích Vlaky zelenou, zatímco Dětské slyšení v Hlučíně přijde možná s neotřelým pohledem dětí a mládeže na dopravní problematiku, stejně jako v Třebíči Studentský parlament posoudí Bezpečné cesty do školy. V Hodoníně odmění děti, které jezdí do školy na kole či chodí pěšky, v Olomouci zahájí Evropský týden mobility ministr dopravy Milan Šimonovský vyjížďkou na kole spolu s primátorem města Martinem Tesaříkem a Olomouckými kolaři. Přerovská osmica je zajímavý závod cyklistů z řad MÚ Přerov. Podrobný program měst najdete v příloze tiskové zprávy a v rubrice Tiskové zprávy na www.env.cz Můžete také kontaktovat přímo místní koordinátory, jejich seznam je na www.env.cz/edba a u každé tiskové zprávy na stránkách MŽP.

V ČR se letos Evropského dne bez aut zúčastní 25 měst, což je téměř jednou tolik než v roce 2003 (13 měst). Připojila se i města, která podpoří Evropský týden mobility či Evropský den bez aut konkrétními akcemi -  Brno, Plzeň, Praha, Přerov, Tábor, Turnov a Zlín. Mnoho měst nabídne v Evropském dni bez aut MHD zcela nebo částečně zdarma. Patří k nim Hodonín, Hradec Králové Chrudim, Karviná, Kroměříž, Ostrava (jen pro řidiče aut, pro které bude jízdenkou malý techničák), Plzeň, Strakonice, Třebíč, Turnov a Znojmo (linka č. 4).

Ministerstvo životního prostředí konání Evropského dne bez aut a Evropského týdne mobility koordinuje a podporuje. Ministr životního prostředí Libor Ambrozek se zúčastní Evropského týdne mobility v sobotu 18. září v Telči, ve středu 22. září 2004 pojede na jednání Poslanecké sněmovny na kole ( v případě špatného počasí MHD). Spolu s ministrem dopravy Šimonovským se zajedou pravděpodobně podívat také na výstavu projektu Auto*Mat k Evropskému dni bez aut na Palachovo náměstí.

Evropský týden mobility a den bez aut osobně podpořili například ministr dopravy Milan Šimonovský, ministr kultury Pavel Dostál a ministr informatiky Vladimír Mlynář, vedoucí Úřadu vlády Aleš Šulc, hejtmani a radní krajů, řada poslanců, senátorů a českých europoslanců či vedení KDU-ČSL.

Další informace:

http://www.env.cz/edba

http://www.22september.org
Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů