Čtvrtek, 18. dubna 2024

České firmy mají pravidla, jak znečistit ovzduší

České firmy mají pravidla, jak znečistit ovzduší
 

PRAHA, 15. září 2004 | 15:22 Průmyslové společnosti na území ČR se dnes dozvěděly, jaká budou používat od Nového roku v EU pravidla při obchodování s emisemi skleníkových plynů. Zdarma dostane 450 místních firem elektronické povolenky na vypouštění emisí, se kterými budou moci obchodovat podle vlastního uvážení. Na konci roku však musí vrátit tolik povolenek, kolik emisí vypustí. Návrh zákona, který pravidla stanoví, dnes schválila vláda. Teď by ho měli urychleně projednat poslanci.Předlohu podle Tomáše Chmelíka z ministerstva životního prostředí měli začít projednávat poslanci co nejdříve. "Vzhledem k tomu, že nabíráme zpoždění a do spuštění obchodu zbývají jen tři měsíce, chceme požádat Poslaneckou sněmovnu o urychlené projednání. Byli bychom rádi, kdyby poslanci zákon schválili hned v prvním čtení," řekl Chmelík.

Kabinet bude o množství povolenek ještě jednat
Počet povolenek, jež stát mezi firmy rozdá, stanoví tzv. národní alokační plán. Tým řízený Chmelíkem navrhuje dát do oběhu v příštích třech letech povolení na 100 milionů tun emisí ročně, ministerstvo průmyslu žádá zhruba o 17 milionů více. Spor o množství povolenek rozhodne vláda podle Chmelíka zřejmě příští týden. "Jestli do té doby ještě proběhnou nějaká jednání, nevím," komentoval Chmelík při.

Konečné slovo v počtu českých povolenek bude mít Evropská komise, která národní alokační plány všech 25 zemí EU posuzuje. Kdyby dospěla k názoru, že počet povolenek je vyšší, než činí česká produkce, mohla by stát obvinit z nedovolených dotací.

Pro monitorování a evidování povolenek a skutečných emisí vznikne registr, jehož provozovatelem bude společnost Operátor trhu s elektřinou, stoprocentně vlastněná státem. Zavedení a správa registrů přijde na několik desítek milionů korun, které ze svých kapitol vyčlení ministerstva životního prostředí a průmyslu a obchodu.

Za povolení k vypouštění emisí zaplatí firmy podle zákona jednorázově 10.000 korun, změna povolení je přijde na další tři tisíce. Výnos z poplatků, vypočítaný na 4,5 milionu korun, bude příjmem ministerstva životního prostředí jako centrálního úřadu systému obchodování. Od vytvoření trhu s emisemi si Evropa slibuje snížení nákladů na ekologizaci provozů a následně pokles emisí, které přispívají ke změnám klimatu.

Zdroj:Lidové noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů