Pátek, 29. března 2024

21. září je Dnem nulových emisí

Účelem Dne nulových emisí je dát naší planetě každý rok alespoň na jeden den pauzu od fosilních paliv a všeho, co se vypouští do ovzduší. To zahrnuje skleníkové plyny, znečišťující látky, mikročástice a další emise, které poškozují naši planetu.

21. září je Dnem nulových emisí

Začalo to v roce 2008, kdy zakladatel Ken Wallace spustil webovou stránku v Novém Skotsku v Kanadě, která vyzývá k tomu, aby se 21. září stal dnem, kdy se nespotřebovávají žádná fosilní paliva. Od té doby se myšlenka Zero Emissions Day šíří po celém světě.

Patronem Dne nulových emisí u nás se stala brněnská společnost SAKO Brno, jedna z největších odpadových a svozových společností v České republice. Společnost poskytuje komplexní služby v oblasti odpadového hospodářství i energetiky pro obce, obchodní společnosti, živnostníky a občany.

Den nulových emisí je pro SAKO Brno výzvou. "Přispíváme tomu, aby město, v němž žijeme, bylo nejen energeticky soběstačné, ale také bezemisní. Vyrábíme teplo a elektřinu bez použití fosilních paliv, rozvíjíme projekt městské solární elektrárny na střechách budov, podporujeme projekty pro výzkum vodíkové mobility.

Snažíme se také naplno využít potenciálu inovativní společnosti. Jako první v republice jsme uvedli do provozu automatizovanou třídicí linku, která rychle a efektivně vytřídí plast, tetrapaky, papír, polystyren i kovy a připraví je k následné recyklaci. Provozujeme hustou síť sběrných dvorů a podporujeme projekty opětovného využití věcí jako např. Re-Use či Re-Nab. Na území města Brna ročně odstraňujeme desítky nelegálních skládek. Každoroční podpora akci Ukliďme Česko je pro nás samozřejmostí.

Odpovídající důraz klademe na ohleduplnost vůči husté městské dopravě i klidovým obytným zónám. Proto náš vozový park tvoří ekologické vozy, splňující všechny požadavky na ekonomický provoz a minimální hlučnost. Přibližně čtvrtina našeho vozového parku využívá alternativní pohon, a to včetně prvního svozového vozu v ČR, který jezdí na elektřinu.

Nezapomínáme ani na environmentální osvětu. Naše exkurze vzdělávací programy ročně navštíví více než 5 tisíc osob.

Chceme, aby ve všech ohledech platilo, že SAKO Brno je ekologickou firmou vytvářející dobré podmínky pro třídění a další využívání odpadu jako druhotné suroviny.''


A co můžeš udělat ty?

Vyber si jízdu na kole, procházku nebo jízdu veřejnou dopravou. Naplánuj si jídlo bez vaření. Vypni napájení, tím se alespoň na jeden den vyhneš používání elektřiny. Vyhýbej se také jednorázovým plastům, kupuj jen věci, které skutečně potřebuješ, najdi způsob, jak věci znovu opravit nebo recyklovat, zbytky potravin dávej do kompostu a řádně recykluj jakýkoli plast, papír, sklo a kov.

Každý z nás může začít malými kroky, které přispějí ke zlepšení života na naší planetě.

#ZeroEmissionsDay
#zeday

Nejen Den nulových emisí

Dalších více než 230 dnů a svátků týkajících-se životního prostředí, včetně podrobnějších informací o nich, najdete v EKOkalendáři spolku Ukliďme Česko. A jako bonus i 365 EKOtipů na každý den... Tištěný EKOkalendář pro rok 2024 pak lze zakoupit na Fan-Shopu spolku Ukliďme Česko.

-------------------------------------------------------

SAKO Brno je jedna z největších odpadových a svozových společností v České republice. Vlastní moderní třídicí linku a efektivní zařízení na energetické využívání odpadu. Pro město Brno zajišťuje veškeré činnosti spojené s provozem systému sběru i svozu komunálního a separovaného odpadu včetně obsluhy sběrných středisek. SAKO Brno vyrábí tepelnou energii pro 40 000 brněnských domácností a 20 000 domácnosti zásobuje elektrickou energií. Je akciovou společností, stoprocentně vlastněnou statutárním městem Brno.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů