Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Organizátoři výstavy v londýnské galerii Tate Britain utrpěli šok. Svědomitá uklízečka omylem vyhodila umělecké dílo, které pokládala za odpadky.
Vyhozené dílo neslo název První veřejná demonstrace autodestruktivního umění a bylo vyrobeno z papírového kartonu a zabaleno do plastikového pytle na odpadky. Nikdo tedy pečlivé uklízečce nemůže mít její omyl za zlé – spletl by se každý. Galerie se však musela omluvit jeho tvůrci, umělci Gustavu Metzgerovi, a zmíněný objekt mu finančně kompenzovat.

Celkem tři žaloby podala rodina Františka Štrupla z Libiše na neratovickou Spolanu. Soukromý zemědělec nemůže pěstovat žádné plodiny ani chovat zvířata kvůli jedovatým zplodinám, které se dostaly na jeho pozemek ze Spolany při povodních.
Čeho se Štruplovi konkrétně domáhají, řekl Radiožurnálu jejich advokát Václav Vlk. "Zaplacení náhrady škody, která byla způsobena rodině Štruplových tím, že jejich pozemky byly kontaminovány a jsou dnes neprodejné, respektive se jejich majetek dostal na úroveň nuly. Ta částka, kterou požadujeme, je 2 milióny 500 tisíc korun a je to přesný výpočet z toho, za kolik byly pozemky prodejné před povodní, a za kolik jsou prodejné dnes."
Spolana bude reagovat na Štruplovu žalobu po jejím právním posouzení. Mluvčí chemičky Jan Martínek však říká, že Spolana už postižené obyvatele odškodnila. "Rozhodně není pravda, že by Spolana po povodních neodškodnila žadatele o odškodnění. Bylo jich z 28 24. Čtyři žádosti o odškodnění byly podány k soudu, protože se s dotyčnými Spolana nedohodla."

Komisařka pro dopravu a  energetiku  Loyola de Palacio sestavila nová pravidla  jaderné  bezpečnosti a zacházení s nukleárním  odpadem  . Podle jejího návrhu by měly být co nejdříve harmonizovány bezpečnostní standardy ve všech 25 členských státech EU. De Palacio dále počítá se zavedením nových inspekcí, které by daly expertům z jedné členské země právo navštívit  jaderná  zařízení v zemi druhé.
Nová pravidla se však nelíbí  ekologickým   aktivistům  . Ti se domnívají, že nové zásady bezpečnost zařízení nezvýší, a volají po plánech na vyřazení některých  jaderných  elektráren z provozu.  Ekologové  také Komisi kritizují za to, že nedala národním vládám konkrétní lhůtu, dokdy mají představit koncepci zacházení s radioaktivním  odpadem  . O osudu návrhu rozhodne Rada ministrů.

Automobilka Honda a americká společnost FuelMaker Corp. se spojily s cílem dostat během jara příštího roku na trh zařízení pro domácí tankování zemního plynu. Toto zařízení s názvem Phill vyvinula společnost FuelMaker na základě vlastní patentované technologie. Má stát okolo dvou tisíc dolarů a na úvod se počítá s nasazením jen v části Kalifornie. Omezené možnosti tankování jsou kruciálním problémem, který brání rozšíření zemního plynu jako paliva. To je přitom podporováno jako  ekologická  alternativu benzinu (americká  ekologická  agentura označila vůz Honda Civic na zemní plyn za nejčistší vůz s vnitřním  spalováním  , jaký kdy testovala. Vozy jezdící na zemní plyn proto mají výjimku a smějí do vyhrazených jízdních pruhů i v případě, že řidič neveze žádné spolucestující.
Možnost tankovat doma by podle představitelů Hondy měla znamenat zásadní impuls pro zájem běžné veřejnosti.
Honda prodává na severoamerickém trhu vozy na zemní plyn již sedm let, ale zatím pouze velkým firemním zákazníkům (jako tzv. fleetové vozy).

Na stránce Evropy je zveřejněna studie shrnující výsledky a nejlepší příklady projektů využívání obnovitelných energetických zdrojů.. Studie dokumentuje první část kampaně 1999-2003. Na této stránce je také základní informace k další části kampaně věnované energetice s názvem Kampaň pro udržitelnou energetiku (2004-2007).
Adresa: http://europa.eu.int/comm/energy/res/campaign_for_take_off/
index_en.htm

JIHLAVA - Ve druhém kole grantového programu Energetické využívání obnovitelných zdrojů nabídne kraj Vysočina přes 2,8 miliónu korun. Program chce podpořit využívání vodních, větrných, solárních i geotermálních zdrojů a používání biomasy k výrobě energie.
"Peníze jsou určené především na projektovou dokumentaci, na jejímž základě se žadatelé budou moci úspěšně ucházet o peníze na jejich realizaci z prostředků Státního fondu životního prostředí, fondů EU i kraje," řekl náměstek hejtmana Miloš Vystrčil (ODS).
Cílem programu je podpořit využívání obnovitelných zdrojů energie v kraji Vysočina jako alternativní zdroj energie, který by doplňoval a částečně nahrazoval nynější zdroje energie z fosilních paliv k vytápění či ohřevu teplé užitkové vody.
Příjemci podpory se mohou stát města a obce, školská, zdravotnická a sociální zařízení bez rozdílu zřizovatele, neziskové organizace, ale i právnické a fyzické osoby. Solární systémy mohou být ale budovány pouze na obecně prospěšných budovách, podotkl náměstek.

Mezinárodní ochranářská organizace, známá razantním bojem za ekologii, stane příští měsíc před soudem kvůli tomu, že porušila ekologické předpisy. Arctic Sunrise, vlajková loď Greenpeace, vplula do vod u jižní Aljašky bez havarijního plánu a potvrzení o finanční odpovědnosti. Po upozornění úřadů místo zakotvení začala plout "v ekologicky citlivých oblastech během vrcholícího tahu lososů, bez ohledu na možnost katastrofálních dopadů", uvádí žaloba. Právníci Greenpeace se poté bránili poukazem na příliš vyvinutou ekologickou legislativou.

Ústí nad Labem - V souvislosti se vstupem do Evropské unie se změnil zákon o ochraně ovzduší a byly stanoveny nižší limity emisních koncentrací dioxinů, chlorovodíku a těžkých kovů. Řada spaloven musela proto ukončit činnost nebo zajistit zachycování škodlivých látek tak, aby jejich koncentrace tyto nové limity nepřekračovaly.
Ekologické sdružení Arnika vytvořilo seznam nejhorších spaloven odpadů z hlediska koncentrace rtuti, dioxinů a chlorovodíku v kouřových plynech za rok 2002 a 2003. Na čtvrtém místě z deseti uváděných podniků figuruje i spalovna v Trmicích. Konkrétně jde o překročení limitů koncentrace rtuti.
Kdyby podle výkonného ředitele ústecké pobočky firmy Dekonta Aleše Strnada společnost nově stanoveným podmínkám nevyhověla, nemohla by spalovnu dál provozovat.
"Byla tedy nutná investice 15 milionů korun do protidioxinových filtrů, které jsme nainstalovali v obou provozech. Nyní nově stanovené limity již nepřekračujeme," dodal.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů