Pátek, 19. dubna 2024

Ochranáři vypátrali zakladatele černé skládky díky starým dopisům

Ochranáři vypátrali zakladatele černé skládky díky starým dopisům
JEDOVNICE - Detektivní prací, za kterou by se nemuseli stydět ani zdatní kriminalisté, se nedávno dostali na stopu zakladateli černé skládky ve střední části Moravského krasu tamní ochranáři. Nevěřili vlastním očím, když u Jedovnic na Blanensku našli u silnice velkou hromadu stavební sutě. Naděje na odhalení pachatele svitla, když náhle zjistili, že na skládce skončila i více než sto let stará korespondence.
"Konkrétně jde o zbytky dopisních obálek, které byly zaslány v letech 1898 až 1916 do Jedovnic," prozradil včera vedoucí správy Chráněné krajinné oblasti Moravský kras Leoš Štefka.
Obálky jsou velmi poničené. Přestože byly na jedné hromadě s nepotřebným zdivem a byly vystaveny i nepřízni počasí, stále lze z nich vyčíst jména lidí, kterým byly před sto lety zaslány. Na jedné z obálek lze přečíst, že byla určena na přelomu století jisté "velectěné slečně Mařence"z Jedovnic.
Ochranáři nelenili a vydali se na jedovnickou radnici. Tam pátrali v matrice, až zjistili, kdo byla slečna Mařenka a kde bydlela. O výsledcích pátrání informovali policii. Zakladateli černé skládky nyní hrozí pokuta až 50 000 korun.
Skládka, tvořená asi dvěma traktorovými vlečkami sutě, se v uplynulých dnech objevila u silnice mezi Jedovnicemi a nedalekými Křtinami. Hromada zdiva leží v rezervaci. "Už jsme ani nečekali, že podobná skládka na území krasu vznikne. Zarážející je především to, že její tvůrce projížděl s odpadem kolem tabulky upozorňující, že je na území přírodní rezervace," doplnil Štefka. Podle něj je velmi pravděpodobné, že zakladatel skládky ji bude muset nechat na své náklady odstranit.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů