Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

JAHN: VLÁDA BY MĚLA PŘEHODNOTIT PODPORU ODSUNU NÁDRAŽÍ V BRNĚ
Vláda by podle vicepremiéra pro ekonomiku Martina Jahna měla přehodnotit svou podporu projektu přestavby železničního uzlu v Brně s odsunutým nádražím. Uvedl, že v době rozpočtových škrtů bude kabinet muset zvážit priority dopravních staveb. Jako důležité Jahn vidí dobudování dálničních tahů na Ostravu, z Prahy na německé Drážďany a dostavbu okruhů, například okolo Prahy. Zástupce brněnské radnice jeho vyjádření překvapilo. Přestavba železničního uzlu je v Brně diskutovanou otázkou a bude jí předcházet i referendum. Lidové hlasování vyvolala Koalice nádraží v centru, která bojuje za opravu železnice při ponechání hlavního nádraží v současné poloze. Právě o poloze nádraží by měli Brňané v hlasování rozhodnout

Vaclav Havel podporil snahu ochranit Podkrkonosi pred tezbou
Obce Podkrkonosi, snazici se zabranit tezbe ceskych granatu na svem uzemi, ziskaly vyznamnou podporu. Zachovani krajiny i koloritu podhorskych vesnic podporil svym dopisem Vaclav Havel.
"Sympatizuji se snahou obcanskeho sdruzeni Pod Rovnemi zabranit pruzkumu a posleze tezbe ceskych granatu v nekolika podkrkonosskych obcich, jimz by tento zasah odebral kus jejich identity. Vyznamne by se totiz dotkl jejich urbanistickeho pudorysu a tezce by poskodil okolni krajinu i zivotni prostredi v cele lokalite," napsal Havel.

Tisková konference ministra životního prostředí Libora Ambrozka se uskuteční v pátek 24. září v 8:30 v Poslanecké sněmovně (vchod ze Sněmovní 4 , místnost 23). Hosty budou  starosta Vsetína Jiří Čunek, tajemník Národní sítě Zdravých měst ČR Petr Švec a Viktor Třebický z Ústavu  pro ekopolitiku.
Tématem bude ekologická stopa – tedy  způsob, jak změřit plochu, kterou  by lidstvo potřebovalo, kdyby spotřebovávalo tolik přírodních zdrojů jako v současnosti. Na konkrétním příkladu Vsetína, kde to vyzkoušeli na vlastní kůži, se dozvíte, jak s takovou informací mohou pracovat města a obce.

Nákupy nápojů v německých obchodech se mohou brzy ještě více zkomplikovat. Německá vláda bude ve středu posuzovat návrh ministerstva životního prostředí na zavedení záloh i na nesycené nápoje a džusy v kartonech.
Až dosud platí záloha na obaly u piva, vody a sycených nápojů jako jsou například limonády. Rozšíření záloh by nově zasáhlo i šťávy v kartonech, i když tato balení se dosud považovala za ekologická.
Právě u těchto nápojů se totiž nedaří naplnit předepsané kvóty. Ty určují, jaký minimální podíl nápojů se musí prodat v lahvích, jež lze znovu naplnit a prodat. Pokud by se nařízení nezměnilo, nezbylo by vládě než s platností od března 2005 zavést zálohy i na džusy či ledové čaje.
Na lahve od vína se zálohy nevztahují.
Ministr životního prostředí Jürgen Trittin (Zelení) chystá do hry ale ještě jeden alternativní návrh. Ten by stanovil pevnou zálohu 25 centů na jednorázové obaly u piva, vody a limonád. Ekologická balení jako jsou krabice by byla záloh navždy zbavena, bez ohledu na kvóty, které dnes určují podíly "vícecestných" lahví.

Ve druhém kole grantového programu Energetické využívání obnovitelných zdrojů nabídne kraj Vysočina přes 2,8 miliónu korun. Program chce podpořit využívání vodních, větrných, solárních i geotermálních zdrojů a používání biomasy k výrobě energie. Peníze jsou určené především na projektovou dokumentaci, na jejímž základě se žadatelé budou moci úspěšně ucházet o peníze na jejich realizaci z prostředků Státního fondu životního prostředí, fondů EU i kraje.

Sokolov - Projekce sokolovského Ekokina, které dříve promítalo v budově adventistů v Kraslické ulici, se zítra poprvé uskuteční v nově zprovozněné kinokavárně v přízemí Alfy. Organizátoři připravili pro diváky tři snímky, jejichž promítání začíná v 19 hodin.
O maďarské divočině s písečnými dunami, solnými jezery, kterou obývají vlci a exotické ptactvo, bude pojednávat rakouský snímek Pusta - země soli a písku z roku 2002. Režie padesátiminutového filmu se ujal Waltraud Paschninger.
Světové dny bez aut, které připadají na 13. až 26. září, připomene čtyřiadvacetiminutový film z produkce Velké Británie Rychle se nadechnout, z roku 2002. Film dokumentuje jihozápad Anglie, která je jednou z oblastí s největším počtem aut ve Velké Británii.
Posledním bodem programu bude italský snímek Vánek, rovněž z roku 2002. Film přiblíží ekosystém přírodního parku Ente v italské Madonii.

Přerov - Prezentaci ekologického autobusu pro městskou hromadnou dopravu připravila komise městské rady pro životní prostředí. Stala se iniciátorem toho, že se Přerov poprvé v historii přihlásil k probíhajícímu Evropskému týdnu mobility a dnes i ke Dni bez aut. "Smyslem akce je podnítit v občanech zvědavost a ukázat jim alternativní možnosti městské dopravy. Na rozdíl od tradičních naftových autobusů jezdí Ekobus na plyn a nezatěžuje tak životní prostředí,"sdělil předseda komise a přerovský zastupitel Miloš. "Tento prototyp by mohl být do budoucna příslibem ekologické hromadné dopravy,"doplnila Kateřina Konrádová z pražské společnosti Ekobus.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů