Čtvrtek, 28. března 2024

Den ze dne vznikají v Chebu skládky

Den ze dne vznikají v Chebu skládky
Cheb - Občana ze sousedního Německa přistihla hlídka chebských strážníků, jak se pokoušel vyhodit v katastru města použité náhradní automobilové díly a staré čalounění.

"Hlídka nechala německého občana, aby si po sobě nepořádek uklidil a uložila mu blokovou pokutu ve výši tisíce korun," informoval nás o případu velitel chebské městské policie Ladislav Svobodník.
Toto pokuta se ale některým chebským občanům zdá příliš malá.
"Výše pokuty je směšná. Němce měli vyprovodit na hranici a už ho sem více nepouštět. Je to hrozné, co si zde dovolují," sdělil nám chebský občan František Holý.

"Podobný případ, kdy se podaří chytit pachatele přímo při činu, je bohužel výjimkou," řekl nám včera vedoucí odboru životního prostředí Městského úřadu v Chebu Jan Peták.
"Některé černé skládky vznikají ve městě ze dne na den. Musíme pak hledat majitele pozemků a nutit je k úklidu, případně ho zajistit sami," dodal.
Na vině jsou podle něj nedokonalé české zákony. Zákon o odpadech je k fyzickým, osobám velmi shovívavý a tresty za přestupky nikoho příliš netrápí.
"Dokud nebude zakládání černých skládek trestným činem, budeme v boji proti nim dost bezmocní," poznamenal Peták.
Město Cheb neustále nachází a uklízí nové a nové černé skládky. Přestože lze někdy dohledat majitele odpadu, například podle adres na vyhozených písemnostech, je problém dokázat, že je na skládku vyhodil. Každý tvrdí, že mu odpadky byly odcizeny. V poslední době se na chebských skládkách objevují také odpadky, které prokazatelně pochází ze sousedního Německa.

"Nejdůležitější je, aby byli občané všímaví ke svému okolí. Jedině tak máme šanci někoho chytit při činu," uvedl vedoucí odboru životního prostředí.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů