Neděle, 12. května 2024

3. července - Mezinárodní den bez plastových sáčků

Pomozte v boji proti plastovému znečištění tím, že odstavíte plastové tašky a sáčky. Zkuste si do obchodu přinést opakovaně použitelné tašky a pytlíky a na drobné nákupy se zřekněte sáčků plastových.

3. července - Mezinárodní den bez plastových sáčků

Většina z nás je používá každý den, tenké plastové sáčky nabízí téměř každý prodejce, kterého navštívíme. Ať už nakupujeme potraviny nebo něco jiného, můžete si téměř zaručit, že budete z obchodu odcházet s igelitovou taškou plnou vašich nových dobrot. Zastavili jste se někdy nad tím, co se stane s těmi plastovými taškami? Napadlo vás někdy, kolik jich spotřebujeme za rok?


Přečtěte si o Mezinárodním dni bez plastových tašek
Znečištění plasty je globální katastrofa a bohužel je způsobena člověkem. Věděli jste, že v celosvětovém měřítku se používá přibližně 500 miliard plastových tašek? Jen si pomyslete, kolik z těchto tašek skončí poházených po celé planetě. To má extrémně škodlivý vliv na životní prostředí, volně žijící zvířata a samozřejmě lidské zdraví.

Zejména mořský ekosystém nesmírně trpí v důsledku znečištění plasty. Je známo, že 31 druhů mořských savců někdy pozřelo mořský plast, zatímco více než 100 druhů mořských ptáků pozřelo plastové artefakty. Více než 250 druhů se zapletlo do plastu, zatímco u některých druhů lachtanů a tuleňů byla objevena míra zapletení přibližně osm procent.

Toto znečištění je také extrémně nebezpečné, protože vede k transportu invazních druhů, což může mít katastrofální vliv na biodiverzitu. Ani my nejsme imunní vůči dopadu. Plastové částice v oceánu přitahují toxiny, které následně ovlivňují nás, protože toxiny vstupují do potravního řetězce.

Mezinárodní den bez plastových sáčků je věnován zvýšení povědomí o těchto a velmi skutečných a naléhavých problémech, které přináší toto nejoblíbenější zboží na jedno použití. Připomínáme, že sáčky, které si vyzvedneme u prodejců, se používají neuvěřitelně krátkou dobu, obvykle do 25 minut, a poté jsou zlikvidovány.

Mohou pak vymizet z našeho myšlení, ale nezmizí z našeho světa. Plastové tašky zůstávají na světě po dobu desítek až stovek let, než se nakonec úplně rozloží a v důsledku toho mají hluboký dopad na naše životní prostředí.

Ve velkých končinách oceánu jsou masivní "ostrovy" složené z nejrůznějšího plastového odpadu a mezi nimi hrají velkou roli plastové tašky. Problém je tak velký, že tyto velké plovoucí ostrovy dosahují stovek mil, jako velké monumenty plýtvání lidstva a pohrdání světem, na kterém žijeme. Mezinárodní den bez igelitových tašek nám dává příležitost připomenout sobě i ostatním, že každá naše činnost a každá taška, které se zbavíme, ovlivňuje životy všech na světě pro příští generace.
Historie Mezinárodního dne bez plastových sáčků
Mezinárodní den bez plastových sáčků byl založen organizací Bag Free World. Vznikla jako celosvětová iniciativa za účelem zbavit se jednorázových plastových tašek po celém světě. Je to všechno o podpoře ochrany životního prostředí tím, že vybízí, abychom se vyhýbali používání plastových tašek a místo toho hledali ekologičtější alternativy.
Když to dokážeme v tento jeden den, můžeme to dělat po zbytek roku, ne? Tento den je také důležitý z hlediska zvyšování povědomí o nebezpečích a škodách spojených s plastovými taškami, pokud jde o jejich dopad na mořský život, život zvířat a přírodu. Takže je dobré sdílet povědomí a používat svůj hlas v tento den.
Jak oslavit Mezinárodní den bez plastových sáčků
Existuje mnoho dobrých způsobů, jak oslavit, a ten nejjednodušší vyžaduje z vaší strany jednoduché řešení. I když jen na jeden den, dejte přednost papíru před plastem, nebo ještě lépe přineste k prodejcům vlastní tašky, abyste si zboží vyzvedli. Některé obchody dokonce nabízejí slevy nebo jiné výhody pro zákazníky, kteří si přinesou své vlastní! Pokud sami vlastníte obchod, spusťte program, který povzbudí vaše zákazníky, aby přinesli své vlastní opakovaně použitelné nádoby a přestali nabízet plastové tašky jako možnost.

TIP: U nás najdete takové obchody na KAMsNIM.cz

Pokud se chcete stát ještě proaktivnějšími, můžete zamířit na www.plasticbagfreeday.org, kde můžete pomoci organizovat akce, navázat kontakty s dalšími lidmi ve vaší oblasti a po celém světě, kteří se snaží něco změnit, nebo najít akce pro dobrovolnictví a pomoc sami!
Mezi nejoblíbenější aktivity Mezinárodního dne bez igelitových tašek patří jednoduchá setkání lidí, kteří chodí po silnicích, plážích a řekách a sbírají všechny odpadky, které tam najdou. Znepokojivé množství...

TIP: Můžete se přidat k akci Ukliďme Česko, případně i sami úklidovou akci uspořádat.

Každý den se likvidují miliony plastových tašek a bez aktivních lidí, jako jste vy, se budoucnost bude vypořádávat s miliony tun plastových tašek, které ucpávají oceány, řeky a celý svět. Problém dosáhl takových rozměrů, že to, co bylo kdysi čistým pískem na světových plážích, se nyní skládá z kompozitů přírodních látek a odpadních plastů.
Mezinárodní den bez plastových sáčků můžete oslavit mnoha dalšími způsoby. Jednou z možností je vyrobit si vlastní tašku. Pokud se podíváte online, uvidíte, že existuje mnoho různých návodů a nápadů na výrobu vlastní tašky (třeba ze starého trička).
Nejen, že to zajistí, že snížíte spotřebu plastu, ale také si můžete vyrobit unikátní tašku, kterou nikdo jiný nemá. Je to perfektní způsob, jak ukázat svůj styl a svou individualitu. Budete také hrdí na to, že s sebou nosíte tašku, kterou jste si sami vyrobili.
Existují další kroky, které můžete podniknout, abyste toto významné datum uctili. To zahrnuje jít o krok dále a recyklovat veškerý plast, který máte doma a v kanceláři. Nezaměřujte se pouze na plastové tašky. Můžete také dobrovolně své peníze nebo svůj čas věnovat ekologické organizaci nebo charitě, která se zaměřuje na čištění pevnin a vody od plastových tašek. Existuje spousta skvělých skupin, které odvádějí úžasnou práci, ale potřebují pomoc a jsme si jisti, že by velmi ocenili jakýkoli druh pomoci, kterou jim můžete poskytnout.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů