Čtvrtek, 18. dubna 2024

Jižní Čechy mají plán

Jižní Čechy mají plán
Jihočeský kraj schválil po dlouhých jednáních svůj Plán odpadového hospodářství. Jako hlavní cíle jsou stanoveny předcházení vzniku odpadů , rozšíření jejich třídění a další využití. Strategickým cílem do roku 2010 je zvýšit množství odděleně sbíraných druhů komunálních odpadů, jimiž jsou papír, plasty, sklo či bioodpad, na polovinu. Produkce nebezpečných odpadů by se ve stejném období měla snížit o 20 procent a dále klesat.

Plán předpokládá, že spalitelné vytříděné složky komunálního odpadu, jež nelze jinak využít, budou zpracovány na certifikované alternativní palivo. Nespalitelné složky pak budou ukládány na vhodných skládkách. Kraj přitom bude podporovat další výstavbu zařízení na zpracování a ukládání odpadů.

Podle dostupných údajů se v Jihočeském kraji v roce 2001 vyprodukovalo asi 1,8 milionu tun odpadů, z toho 333 000 tun nebezpečných. Z nich pak téměř 200 000 tun činil odpad ze sanačních prací. Komunálních a podobných odpadů bylo ve stejném období evidováno asi 210 000 tun, z toho 1200 tun v kategorii nebezpečný odpad.
Zdroj:Odpady
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů