Pátek, 29. března 2024

Greenpeace: Environmentálny fond musí riešiť staré ekologické problémy

Greenpeace: Environmentálny fond musí riešiť staré ekologické problémy
Financie z Environmentálneho fondu by sa mali podľa organizácie Greenpeace použiť na riešenie starých environmentálnych záležitostí, ktoré negatívne ovplyvňujú zdravie ľudí a životné prostredie na Slovensku.
Za jeden z neriešených problémov pritom uviedli kontamináciu okolia Chemka Strážske a opustené skládky pesticídov z bývalých JRD. Podľa Martina Hojsíka, koordinátora toxickej a genetickej kampane Greenpeace, Environmentálny fond musí prostriedky rozdeľovať transparentne a efektívne. "Dôležité je, aby fond podporoval projekty, ktoré budú zavádzať lepšie environmentálne technológie a procesy, a tým obmedzia používanie neekologických technológií," povedal pre TASR Hojsík.
Poslanci 21. októbra schválili zákon o Environmentálnom fonde, ktorý bude nástupcom zrušeného Štátneho fondu životného prostredia. Environmentálny fond bude nezávislý od štátneho rozpočtu a jeho zdrojom príjmov majú byť všetky druhy platieb v systéme environmentálneho práva, ako aj poplatky za znečisťovanie životného prostredia, pokuty a penále za oneskorené odvody a platby.
Cieľom spomínaného fondu je využívať peniaze na dotácie a poskytovanie úverov na podporu environmentálnych projektov, ako aj podporu investorov, ktorí nemajú možnosť získať zahraničnú pomoc.
Zdroj:HN.sk
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů