Pátek, 19. dubna 2024

Fond vymáhá milióny za plynofikaci

Fond vymáhá milióny za plynofikaci
Státní fond životního prostředí bude po deseti obcích vymáhat více než dvacet miliónů korun, které jim poskytl na plynofikaci. Obce totiž nesplnily základní podmínku dotace - minimální počet připojených domácností.
Fond sice nesdělil, po jakých radnicích požaduje navrácení peněz, podle zjištění HN bude nejspíš na seznamu například Benecko na Jilemnicku. "Nepřijdeme jen o celkovou dotaci 2,8 miliónu korun, ale čekám i pokutu," řekl tamní starosta Jaroslav Mejsnar.
V Benecku stejně jako v jiných obcích se původně chtěla k plynu připojit většina domácností. Jenže jak plyn zdražoval, zájemců ubývalo a lidé raději zůstali u levnějšího uhlí. Fond při přidělování dotace nejprve požadoval, aby se k plynu připojilo devadesát procent domů v obci, asi před rokem tuto hranici snížil na padesát procent. Ani měkčí podmínky však některé obce nedokáží splnit.
"Vinu přičítám osmdesáti domácnostem, které se k plynofikaci původně přihlásily, a teď ji odmítají," řekl Vlastimil Machů, starosta severočeských Brantic. Předpokládá, že fondu bude muset vrátit pět miliónů korun.
Některé obce, aby mohly státu dotaci vrátit, se nejspíš budou muset zadlužit. Peníze od fondu totiž mnohdy už utratily za plynová potrubí, na která se pak ovšem lidé odmítli připojit.
Ministerstvo životního prostředí se zatím problémem s vracením dotací na plynofikaci nezabývalo. "Pokud se ale ukáže, že jde o celoplošný jev, sestavíme spolu se Státním fondem životního prostředí pracovní komisi, která bude hledat možná řešení," řekla mluvčí ministerstva Karolína Šůlová.
Fond životního prostředí odhaduje, že podmínky dotace nedokáží splnit desítky obcí. Přesto pokládá plynofikaci za úspěšnou, protože pomohla vyčistit ovzduší v mnoha obcích.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů