Pátek, 29. března 2024

Ambrozek se za vulgarity omluvil

Ambrozek se za vulgarity omluvil
Ostrý spor, který vznikl minulý týden mezi členy sněmovního hospodářského výboru a ministrem životního prostředí Liborem Ambrozkem (KDU-ČSL) a při němž se obě strany veřejně počastovaly hrubými a vulgárními nadávkami, byl urovnán. Ambrozek se dnes ráno osobně dostavil na jednání hospodářského výboru a jeho členům se omluvil. Uvedli to místopředseda výboru Karel Vymětal (KSČM) a jeho člen Jaroslav Plachý (ODS). Podle obou výbor ministrovu omluvu akceptoval.
"Proběhla okolo toho krátká rozprava, jejímž předmětem bylo hledání způsobu spolupráce do budoucna tak, aby se předcházelo podobným pnutím, která vznikla při projednávání zákona o obchodování s emisemi," řekl Plachý. Vymětal doplnil, že Ambrozek označil své jednání za zkratkovité.
Poslanci se podle Plachého s ministrem dohodli, že bude-li to možné, bude osobně na jednání jejich výboru obhajovat předlohy týkající se resortu životního prostředí. To má umožnit, aby se sporné věci vyřešily už při zasedání výboru a nemluvilo se o nich až na schůzi sněmovny. "Ta nepříjemná záležitost je vyřešena a definitivně tím skončila," dodal Plachý v souvislosti s dnešní omluvou Ambrozka.
Konflikt mezi hospodářským výborem a Ambrozkem vypukl minulý týden v úterý při druhém čtení návrhu zákona o podmínkách obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů. Ambrozkovi se nelíbily pozměňovací návrhy, s nimiž přišli hlavně poslanci ČSSD a ODS. Proto rozeslal několika generálním ředitelům velkých průmyslových podniků SMS a žádal je o podporu při projednávání vládní předlohy.
Na adresu členů hospodářského výboru přitom ministr v esemesce použil i vulgární výrazy. Ředitelům napsal, že sněmovna projednává vládní předlohu a že "poslanci hospodářského výboru se chovají jako č.....". "Je to horší než válečný stav. V podrobné rozpravě budou navrhovat celé seznamy pozměňováků, které převádějí veškeré kompetence na MPO (ministerstvo průmyslu a obchodu)... Seru na to, nenavrhnu zkrácení, zákon nebude ve Sbírce a po Novém roce máte smůlu," uvedl v textovce, kterou vzápětí zveřejnil šéf hospodářského výboru Josef Hojdar (ČSSD).
Hojdar také následně při jednání sněmovny nazval Ambrozka dobytkem a premiéra Stanislava Grosse vyzval, aby ministra životního prostředí odvolal. To ale Gross neudělal.
Ambrozek se hájil tím, že expresivní výrazy použil v soukromé korespondenci. "Člověk se někdy unáhlí, já jsem prudká povaha. Samozřejmě nahlas taková slova nepoužívám, ale v soukromé korespondenci to může někdy ulítnout, není to důvod k nadšení, budu se toho snažit vyvarovat," řekl novinářům. Odstoupit kvůli tomu ale nehodlá. "Jedno ne úplně slušné slovo není důvodem k odstoupení z funkce," dodal.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů