Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

LESY ČR POŽÁDALY ÚOHS O PŘEZKUM SVÝCH SMLUV
Státní podnik Lesy ČR požádal Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, aby prověřil obchodní smlouvy podniku uzavřené bývalým vedením. Chce si nechat prověřit, zda při výběrových řízení nedošlo k poškození hospodářské soutěže. Podnik zároveň chce mít jistotu, aby případně při přípravě nových výběrových řízení neudělal stejné chyby. Bývalý generální ředitel podniku Jiří Oliva jakékoliv možné pochybení odmítl. Snahou nového vedení je podle něj prohlásit tyto smlouvy za neplatné, aby je firma nemusela dodržet v jejich výpovědních podmínkách. Lesy ČR chtějí převzít do vlastních rukou významnou část obchodu s vytěženým dřevem. Do budoucna by to mělo být až 50 procent ze zhruba 7 milionů metrů krychlových ročních těžeb. Dosud podnik přes přímo řízené lesní závody obchodoval 6 procent, zbytek šel přes prostředníky v podobě lesních akciových společností.

SVĚTU PODLE WHO HROZÍ PANDEMIE CHŘIPKY
Nebezpečí velké celosvětové vlny onemocnění chřipkou již dlouho nebylo tak velké jako nyní. V Ženevě to potvrdil šéf chřipkového programu Světové zdravotnické organizace (WHO) Klaus Stöhr. Pozval proto na čtvrtek a pátek do Ženevy zástupce deseti farmaceutických společností a ministry zdravotnictví USA, Francie, Švýcarska, Japonska, Británie a Německa. Chce tak dosáhnout toho, aby se farmaceutické firmy rychle připravily na společnou akci při rozsáhlé výrobě očkovacích látek. Chřipka každoročně na celém světě zahubí podle zdrženlivých odhadů zhruba milion lidí, ale během pandemií umírají až desítky milionů lidí. Děje se to v dobách, kdy se kmen virů chřipky mění tak náhle, že lidská imunita, nastavená podle předchozích vln choroby, nedokáže dostatečně rychle zareagovat.

Čtyři nové certifikáty předal ministr životního prostředí Libor Ambrozek firmám, které se zařadily do programu Ekologicky šetrný výrobek. Jsou to společnosti Hybler, MY DVA Holding, Artik II a Vaillant. Již podesáté udělil Ambrozek Ceny ministra životního prostředí za rok 2004, a to sedmi osobnostem a Českému svazu ochránců přírody.

Kovohutě Příbram, které se zabývají zpracováním odpadu s obsahem olova a drahých kovů, by měly po dvou letech opět dosáhnout tržeb kolem miliardy Kč. Obratu se podařilo dosáhnout vstupem na nové trhy, inovací produktů, ale i růstem ceny kovů. Burzovní cena olova meziročně vzrostla o 66, stříbra o 36 procent.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů