Čtvrtek, 18. dubna 2024

Počet energeticky úsporných domů se bude zvyšovat

Počet energeticky úsporných domů se bude zvyšovat
Jindřichovice pod Smrkem/Desná - Na Liberecku a Jablonecku bude v blízké době vybudováno najednou několik nízkoenergetických domů. Úsporná obydlí vyrostou hned na několika místech.
Výstavbu prvního energeticky úsporného rodinného domu zahájili v Jindřichovicích pod Smrkem. Příští rok obec plánuje postavit další desítku domů.
"Zájem je mnohem větší, než jsme schopni uspokojit, snažíme se totiž, aby bydlení bylo dostupné hlavně pro mladé lidi," řekl jindřichovický starosta Petr Pávek.
Výstavba energeticky úsporných domů, využívajících k vytápění tepelná čerpadla, je dalším z řady jindřichovických projektů z oboru využití obnovitelných zdrojů energie. Jedna z obcí ve Frýdlantském výběžku v rámci těchto aktivit má již dvě větrné elektrárny a její obecní budovy vytápí kotelna na biomasu.
Výstavba nízkoenergetických domů by měla do obce s 650 obyvateli přilákat nové lidi a ukázat, že podobné rodinné domy mohou být cenově dostupné. Výstavbu připravuje obec už několik let. Nechala zpracovat i několik studií rodinných domů, ale náklady na jejich výstavbu dosahovaly až čtyř milionů korun.
"Podmínkou bylo, aby domy byly dostupné v ceně kolem 1,5 milionu korun včetně tepelného čerpadla, proto jsme museli projekt předělat," sdělil starosta.
U každého domu slibuje Pávek zhruba půlhektarový pozemek, vlastní studnu a čistírnu odpadních vod. Stavbu financuje obec s využitím úvěru, prodávat bude hotové domy.
"Je to pro lidi dostupnější, a navíc máme možnost ovlivňovat, jak bude dům vypadat,"
vypověděl Pávek.
Dvě desítky nízkoenergetických rodinných domů plánuje stavět také Desná v Jizerských horách. Zastavovat se jimi bude lokalita Sokolská, což sebou ponese i vysoké náklady.
"Chceme zástavbu sjednotit. Dnes tam jsou jak nové domy, tak roubenky," řekl starosta obce Marek Pieter.
Výstavbu úsporných domů v Desné by měla financovat obec, která pak bude domy prodávat zájemcům. Ceny zatím nejsou známy, ale domy nebudou pro sociálně slabší.
Domy v Desné navrhnou studenti Fakulty architektury Technické univerzity v Liberci.
"Je to téma jejich semestrální práce," informoval Jiří Suchomel, který je pověřen řízením fakulty architektury. Návrhy studentů budou jen informativní a poslouží jako sbírka nápadů. Domy se podle nich ale stavět nebudou.
Stavba nízkoenergetického domu již byla dokončena v Železném Brodě, ale zde se nejedná o rodinný domek.
"Dům s 12 byty přišel na 20 milionů korun," řekl Václav Horáček, starosta města, jež se zapojilo do mezinárodního projektu střediska pro efektivní využívání energie. Podobné domy už stojí v Sušici a Humpolci.
Náklady na stavbu úsporného domu v Železném Brodě jsou srovnatelné s běžnou bytovou výstavbou. Výrazně méně by ale měli platit jeho obyvatelé za energie. O ohřev užitkové vody se totiž starají sluneční kolektory a zateplení domu je ve srovnání s běžnou výstavbou dvojnásobné.
"Jak se to osvědčí, uvidíme tak za rok, až projekt vyhodnotíme," dodal Horáček.
Zdroj:Liberecký den
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů