Úterý, 30. dubna 2024

Zeleň ve městě Brně

Zeleň ve městě Brně
Zeleň ve městě

Arboretum

Botanická zahrada a arboretum Mendelovy zemědělské univerzity v dnešní podobě existuje od roku 1967. Jsou zde soustředěny zejména byliny a dřeviny důležité pro zemědělskou praxi a dekorativní rostliny významné pro výuku zahradnictví. Celek doplňují vodní plochy se stylizovaným potůčkem a zahrada pro nevidomé a handicapované návštěvníky. Botanická zahrada a arboretum slouží výhradně studijním účelům, celý rok se zde pořádají četná odborná sympozia. Pro veřejnost je areál otevřen pouze v době konání pravidelných výstav. Jarní výstavu kosatců a expozici Barvy podzimu doplňuje zpravidla ještě jedna akce - například výstava orchidejí.

Adresa: Zemědělská 1, tel. 420 545 223 606

Botanická zahrada

Zahradu, umístěnou v areálu Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně, založil v roce 1922 profesor J. Podpěra. Přestože díky umístění v rušném centru města byla dlouho považována za provizorium, její stěhování se nikdy neuskutečnilo. Chloubou botanické zahrady jsou zejména skleníky s fontánami a kamennými kompozicemi. Zahrada prezentuje přehledně uspořádané vegetační skupiny, především z jižní Moravy.

Adresa: Kotlářská 2, tel. 420 541 129 397

Denisovy sady

Park s pramenem a kolonádou, začleněný do souboru terasových zahrad pod Petrovem, vznikl po zboření městského opevnění. Tuto událost připomínají zbytky středověkých hradeb. Mramorový obelisk z roku 1818 byl vztyčen jako díkůvzdání po ukončení napoleonských válek.

Adresa: Brno - centrum

Holedná a Hobrtenky

Zalesněná oblast mezi městskými čtvrtěmi Kohoutovice, Jundrov a Bystrc patří k nejmalebnějším a nejpůvabnějším oblastem brněnských příměstských lesů. Místo zvané Jezírka spíš připomíná lázeňský park s lavičkami a pramenem. Ideální cíl pěších a cyklistických, v zimě pak lyžařských výletů je z části oplocen a slouží také jako obora. Zejména v okolí jundrovské hájenky tak může pozorný návštěvník zahlédnout muflony, daňky a srny.

Adresa: Brno - Kohoutovice, Jundrov, Bystrc

Lužánky

Přírodní anglický park o rozloze téměř 20 ha přímo v centru města vznikl z bývalé jezuitské klášterní zahrady v roce 1787; původně býval v těchto místech lužní lesík s hospodářským dvorem. V restauračním pavilonu, postaveném v roce 1854 dle návrhu architekta L. Förstera, sídlí Centrum volného času.

Adresa: Brno - centrum

Mariánské údolí

Romantické údolí a zároveň přírodní rezervace, bezprostředně navazující na CHKO Moravský kras. Velké rybníky, dlouhé lesní cesty, vápencové skály i stará hradiště na vysokých kamenných ostrozích jsou po celý rok ideálním cílem vycházek a cykloturistických vyjížděk, v létě vyhledávaným místem ke koupání, v zimě k výletům na běžkách.

Adresa: Brno - Líšeň

Sady pod Špilberkem

Zdejší městský park vznikl až v druhé polovině 19. století poté, kdy Špilberk ztratil vojenský význam. Sady bývají dějištěm sportovních klání a řady společenských a kulturních akcí.

Adresa: Brno - centrum

Stránská skála

Národní přírodní památka s vzácnou vápencovou květenou a řadou dalších chráněných druhů rostlin nejenže patří k nejpozoruhodnějším brněnským přírodním památkám, ale je zároveň jedním z nejvýznamnějších paleontologických nalezišť. Na osamoceném ostrůvku jurských vápenců se našly kosti pravěkých zvířat a také jednoduché kamenné nástroje prvních obyvatel, kteří se kdysi v brněnské kotlině usadili. Stránská skála je volně přístupná po celý rok.

Adresa: Brno - Slatina

ZDROJ: www.brno.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů