Čtvrtek, 28. března 2024

Čistá Bečva rozpočty zatíží na patnáct let

Čistá Bečva rozpočty zatíží na patnáct let
Vsetín Největší investiční akce na Valašsku může definitivně začít. Včera dopoledne totiž zástupce mikroregionu Jaromír Kudlík podepsal zbývající dvě smlouvy se zástupci firem, které budou realizovat odkanalizování obcí a měst v povodí obou valašských Bečev. Obecní a městské rozpočty tato akce zatíží na patnáct let dopředu.
Akce za celkem 1,5 miliardy korun je rozdělena do třech sekcí. " Smlouvu se zhotoviteli projektu Čistá řeka Bečva v sekci C jsme podepsali už v minulém týdnu v Rožnově pod Radhoštěm. Sekce A a B přišla na řadu nyní," vysvětluje Jaromír Kudlík.
Sekce A a B zahrnuje obce Vsetín, Valašské Meziříčí, Zašová, Velké Karlovice, Karolinka, Nový Hrozenkov, Halenkov, Hovězí, Lidečko a Horní Lideč. V sekci C jsou zainteresovány Horní a Dolní Bečva, Rožnov pod Radhoštěm, Vigantice a Zubří. " V podmínkách chráněné krajinné oblasti se začne budovat významné vodárenské zařízení, které si určitě všichni Valaši zaslouží," pochvaloval si během slavnostního podpisu smlouvy Kudlík.
Vize odkanalizování vesnic a měst v povodí Bečvy zatíží především obecní rozpočty, starosty to ale zatím příliš netrápí. " Podmínky jsou dobré, úvěr máme pouze na deset procent stavby. U nás je to sedm milionů korun," říká například starosta Velkých Karlovic Miroslav Koňařík.
Ve Velkých Karlovicích tentokrát neměli velké problémy ani s majiteli pozemků. Přitom právě v této obci bude nová kanalizace z devadesáti procent právě na území soukromníků. " Místní to chápou, horší je to s chalupáři, těm jsme museli vysvětlovat daleko víc," podotkl starosta.
Zajímavou situaci museli řešit také v Lidečku, tam bude totiž čistička odpadních vod stát přímo pod turisticky frekventovanou lokalitou Čertových skal. " Čistička je hned pod skálou. Místo sice není součástí chráněné krajinné oblasti, ale podmínka zastupitelstva přesto zněla jasně: čistička nesmí zápachem poškodit turisty," zdůrazňuje starosta Vojtěch Ryza. Podle plánů by dokonce turisté vůbec neměli poznat, že se jedná o čističku odpadních vod. " Celá budova má být nadstřešená, bude vypadat spíš jako rekreační domek," dodává starosta.
Realizace projektu bude zahájena už v lednu, práce by měly být ukončeny v listopadu 2006.
Zdroj:Zlínské noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů