Úterý, 30. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Také majitelé zboží mají odpovídat - Při deliktech spojených s velkou nedbalostí, jež vedou ke znečištění moře, mají být voláni k odpovědnosti nejen majitelé lodí a jejich posádky, ale také majitelé zboží. Předpokládá to nová směrnice EU, která prošla v minulých dnech druhým čtením v Evropském parlamentu. Pokuty mohou dosáhnout až částky 1,5 mil. eur a v úvahu bude přicházet i vězení. Evropský parlament a rada ministrů dopravy se již předem dohodly na kompromisu, že směrnice vstoupí v platnost 18 měsíců po zveřejnění v úředním listě - ke kterému má zakrátko dojít.

Plzeňští studenti získají v září novou čipovou kartu, která spojí výhody mezinárodního studentského průkazu (ISIC) s Plzeňskou kartou na městskou dopravu. ISIC karta je platná ve 110 zemích světa, a studen-ti na ni získávají výrazné slevy na ubytování, jízdné, pojištění a vstupné na kulturní a spor-tovní akce. Projekt využití moderní čipové karty je součástí evropské ekologické kampaně na zvýhodnění veřejné dopravy před dopravou individuální.

Ekologům se záměr zemědělců a firmy ČEZ spalovat obilí nelíbí. Nespokojeny jsou ale také některé obce, které by raději spalovaly biomasu ve vlastních zařízeních, ale energetický gigant ČEZ jim konkuruje.
Pobouřeni byli už loni, kdy ČEZ začal ve velké míře přidávat k uhlí ve vybraných elektrárnách i dřevní štěpku.
Externí poradce Ministerstva životního prostředí Martin Bursík uvedl, že vinu nesl státní Energetický regulační úřad, který stanovil příliš vysoké výkupní ceny za elektřinu, vyrobenou společným spalováním uhlí a biomasy.
Právě tato vysoká cena pak například podle Josefa Novotného, senátora a starosty Bystřice nad Pernštejnem, umožnila společnosti ČEZ přeplácet konkurenci. V Bystřici je největší komunální výtopna na biomasu v Česku.
Cena za elektřinu vyrobenou spalováním biomasy ovšem už výrazně klesla.

PRAHA - Pražské vodovody a kanalizace odstranily v letošním prvním čtvrtletí zhruba 1850 poruch ve vodovodní síti, což bylo téměř o desetinu více než ve stejném období loni. Na zvýšeném počtu havárii se podepsala letošní mrazivá zima, uvedla mluvčí firmy Marcela Dvořáková.
Z přehledu počtu havárií v jednotlivých měsících podle ní vyplývá, že jich meziročně přibylo v únoru a v březnu. Přes 90 procent bylo menších poruch, kdy bez vody zůstalo pár domů nebo jeden dům. Velkých havárií, kdy je přerušena dodávka vody více než tisícovce lidí nebo nemocnicím, byly zhruba tři desítky. Nejvyšší počet závad v síti byl odstraněn v Praze 4, 9 a 10, nejméně jich bylo v Praze 7.
PVK, které patří do skupiny Veolia Water, jsou největším podnikem v oboru vodovodů a kanalizací v České republice. Služby poskytují pro zhruba 1,4 milionu obyvatel Prahy a Středočeského kraje. Firma loni vyrobila 136 milionů metrů krychlových pitné vody, což bylo o 4,5 procenta méně než v roce 2003.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů