Úterý, 30. dubna 2024

Kroměříž už podruhé mezi nejlepšími evropskými městy

Kroměříž už podruhé mezi nejlepšími evropskými městy

Mezinárodní porota za účasti zástupců Evropské komise vybrala moravské město Kroměříž mezi 11 nejlepších měst Evropy v rámci soutěže o titul „Nejlepší v Evropě“ („The Best of Europe“) za provedení Evropského týdne mobility 2004. Kroměříž je ve skupině nejlepších spolu s městy Varna (Bulharsko), Koprivnica (Chorvatsko), Nantes (Francie), Kiel (Německo), Budapešť (Maďarsko), Krakov (Polsko), Leiria (Portugalsko), Donostia San Sebastian (Španělsko), Ženeva (Švýcarsko) a Glasgow (Velká Británie).

 

Kroměříž vybrala porota pro její kampaň k Evropskému týdnu mobility 2004 plnou nápadů, založenou na aktivitě dětí, které si problematiku bezpečnosti dopravy vysvětlovaly mezi sebou. „Loňská kampaň dobrým směrem ovlivnila také chování řidičů, ti začali být ohleduplnější, což je ku prospěchu dětem i městu“, říká místostarostka Kroměříže Olga Sehnalová.

 

Porota také ocenila trvalá opatření, která Kroměříž přijala (to jsou taková opatření, která slouží městu natrvalo i po skončení akce). V Kroměříži vybudovali protisměrný pruh pro cyklisty (v jednosměrné ulici)  a dále pak doplnili vozový park městské hromadné dopravy již třetím nízkopodlažním autobusem. V oblasti dlouhodobého rozvoje města porota také vyzdvihla kroměřížský Plán odstraňování bariér (přijatý v roce 2003), který je zaměřen na vytváření bezbariérového prostředí ve městě.

 

Kroměříž je členem Národní sítě zdravých měst ČR a organizuje řadu dlouhodobých projektů udržitelného rozvoje a mobility. Jedním z nich je i projekt WHO Bezpečná komunita, který má snížit dětské úrazy (sem patří také populární kampaň „Na kolo jen s přilbou“).

 

Soutěž o nejlepší Evropský týden mobility probíhá již třetím rokem a Kroměříž je již podruhé mezi deseti nejlepšími městy. Ocenění převezmou zástupci města na slavnostním večeru v rámci mezinárodní konference, která se bude konat 15. – 16. září v Londýně.

 

Další informace:

http://www.22september.org

http://www.env.cz/edba

http://www.mesto-kromeriz.cz

http://www.nszm.cz

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů