Úterý, 30. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Evropská komise otevřela veřejnou konzultaci k nebezpečí záplav. V rámci ní chce Evropská komise získat názory organizací, institucí a občanů na možné aktivity Evropské unie v oblasti snižování rizika záplav. Výsledky veřejné konzultace poslouží jako podklad pro přípravu směrnice o záplavách, což je jedna z komponent akčního plánu na minimalizaci rizika záplav, který Komise připravuje. Konzultace je otevřená do 14. září 2005.
Další informace:
europa.eu.int
reference=IP/05/988&type=HTML&aged=0&language=EN&
guiLanguage=en
europa.eu.int
consult.htm
http://europa.eu.int/yourvoice/ipm/forms/dispatch?form=flood

Palma de Mallorca (TASR) - Na skládku odpadu sa zmenilo letisko v Palma de Mallorca, jednom z tradičných dovolenkárskych rajov stredomorskej oblasti, v dôsledku štrajku personálu.
Pondelkový krach rokovaní odborárov so zamestnávateľmi, ktorých cieľom bolo dosiahnutie dohody, rozhodol o protestnej akcii, na ktorú doplácajú teraz nevinní turisti.
Vedenie vzdušného prístavu sa síce návštevníkom ospravedlňuje, pripomínajúc, že za situáciu nenesie zodpovednosť, nič to však nemení na fakte, že odbavovacia hala je už zaplavená najrôznejšími odpadkami, informuje miestna tlač.
Štrajk, ktorého cieľom je presadiť mzdové požiadavky zamestnancov, pocítili aj miestne nemocnice a rôzne verejné ustanovizne.

KLATOVY - Poškozování lesa těžbou a maření výkonu úředního rozhodnutí se dopustil sedmačtyřicetiletý vlastník pozemkové parcely na Klatovsku. Od poloviny ledna do půli května letošního roku tu podle mluvčí západočeských policistů Ilony Týmlové neoprávněně provedl těžbu lesa v rozporu se zákonem o lesích, čímž přiřadil další holou seč o výměře cca 1 ha k již existující holině po jeho minulé nezákonné těžbě. Na tuto pozemkovou parcelu již dříve Okresní soud v Klatovech zřídil soudcovské zástavní právo pro vymožení jím dlužných částek, čehož si vlastník byl vědom. Způsobil škodu ve výši 47 tisíc korun.

Mezi Horním Smokovcem a Tatranskou Lomnicí vzniká na 40 hektarech tzv. vodní les, který má zadržet dostatek vláhy, zabránit erozi, záplavám a požárům v této části Vysokých Tater, kterou v listopadu zničila větrná smršť. Jak Právu potvrdil Marián Šturcel z Tatranského národního parku, založení vodního lesa se účastní i skauti z devíti evropských zemí včetně Česka. „Pomáhají Tatrám v rámci největší dobrovolné akce v dějinách slovenského skautingu,“ dodal.
Projekt za 10 mil. Sk hradí sponzoři. „Jde o systém malých přehrad, které budou mezi stromy zadržovat vodu,“ uvedl včera při zahájení akce ředitel Peter Liška. Zvýšená vlhkost bude bránit vzniku požárů a urychlí růst nového porostu. Stále více vysušovaná půda se totiž přehřívá a to podle odborníků přispívá k extrémním projevům počasí.

Praha - Hrůzostrašně vypadal požár, který v noci na dnešek likvidovalo několik desítek hasičů na pražské skládce. "Hořel tam dřevěný odpad z likvidované zahrádkářské oblasti, která je nedaleko, a pak také běžný komunální odpad," řekl člen hasičské vyšetřovačky. Požár zachvátil plochu o rozměru zhruba 100 krát 50 metrů. V půl deváté na místo vyrazili nejen profesionální hasiči, ale také dobrovolné jednotky z Letňan, Kolovrat a Satalic.

Touha zákazníků po stále nových zlepšeních – nových mobilech, počítačích atd. – začíná být na úkor životního prostředí. Mezinárodní asociace elektronické recyklace odhaduje, že Američané každý rok vyhodí kolem 2 milionů tun elektroniky – z toho zhruba 50 milionů počítačů a 130 milionů mobilů. USA jsou jediná vyspělá země, která neratifikovala Basilejské konvence – mezinárodní smlouvu, která kontroluje export nebezpečného odpadu (mezi který se počítá právě i elektronický odpad).
Když nejsou vyhozené elektronické přístroje dobře uloženy nebo zrecyklovány, může z nich unikat olovo, kadmium, chróm, rtuť i další toxiny, poškozující přírodu.
Některé společnosti už berou nápravu do vlastních rukou, EBay a Intel vyvinuly recyklační program, který má Američany podpořit v bezpečném ukládání elektronického odpadu. Takové snahy jsou ale stále značně omezené a zatím nedokáží vyřešit celý problém.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů