Úterý, 30. dubna 2024

30 ekologických organizací přijalo etický kodex

30 ekologických organizací přijalo etický kodex
Tři desítky českých ekologických nevládních organizací přijaly etický kodex, podle něhož se musejí vyvarovat peněz od sponzorů, kteří by mohli snížit jejich nezávislost či nestrannost. Dodržování pravidel bude hlídat pětičlenná etická komise odborníků. Pokud některý ze signatářů etického kodexu jeho principy poruší, bude vyloučen z asociace Zelený kruh či jiné širší odborné platformy.

Ekologické organizace na podobě kodexu dlouho pracovaly. Kodex ekologů má sdružení chránit před nařčením z nekalých praktik. Ekologické organizace jsou neustále obviňovány ze zneužívání svých práv a různých nekalých úmyslů i praktik. Dobrovolnou seberegulací prokáží svou otevřenost a odpovědnost. Protože jde o novinku, předpokládá se, že pravidla fungování etické komise  budou zpřesňována a doplňována.

Signatáři kodexu, mezi nimiž jsou například Společnost pro trvale udržitelný život , Hnutí Duha, Greenpeace ČR či Hnutí Brontosaurus , se zavázali k posilování důvěryhodnosti, profesionality, spolupráce, otevřenosti a transparentnosti. Organizace se také zavázaly, že budou spolupracovat pouze s firmami, které se hlásí k odpovědnosti za dopad své činnosti na životní prostředí.

Zdroj: http://www.agronavigator.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů