Úterý, 30. dubna 2024

Na sever Čech přijelo celkem tisíc kamionů s německým odpadem

Na sever Čech přijelo celkem tisíc kamionů s německým odpadem

Severní Čechy - Neuvěřitelných 1000 kamionů přivezlo od léta 2005 do ledna 2006 celkem 19 000 až 20 000 tun odpadu na sever Čech. Podle informací ministerstva životního prostředí a celní správy kamiony přijížděly do ČR ze Saska.

Podle Martina Krále z ČESMADu v Ústí nad Labem lze v průměru počítat s 20 tunami odpadu na jeden kamion. Podle ministerstva životního prostředí oblast Ústeckého a Libereckého kraje jako příhraniční oblast je pro kamiony dopravně lépe dostupná než oblast Šumavy. Je zde také více opuštěných a nevyužívaných objektů. "Na severu Čech byly pro odložení odpadu nejlepší podmínky," uvedla Karolína Šůlová z ministerstva životního prostředí.

Frýdlantští občané se domnívají, že vysoká koncentrace odpadu na Liberecku od Sosnové na Českolipsku po Černousy na Frýdlantsku byla zorganizována českými podnikavci. Původně prý chtěli odpad spalovat v liberecké spalovně. Tato možnost nakonec padla a proto odpad nabídli lidem, kteří ho nechali navozit do "meziskladů", kde měl odpad odpočívat do doby, než bude odpor ministerstva životního prostředí zlomen.

Skládku hlídají policisté

Policie České republiky se podílí na hlídání areálu s nelegálně uloženým odpadem v Libčevsi. Její nasazení si vynutil vývoj situace. Především fakt, že část skládky opakovaně hořela a zhruba dva tisíce tun ohněm dosud nezachváceného odpadu jsou potenciálně ohrožené. "Zatím nelze říci, jak dlouho bude policie na místě nasazena," uvedla včera policejní mluvčí Jaromíra Střelcová.

Výzvy lounského krizového štábu hejtmanovi k vyhlášení stavu nebezpečí zůstala zatím nevyslyšena. "Nejsou splněné podmínky pro vyhlášení stavu," potvrdil včera Jan Kerner, předseda krizového štábu a starosta Loun. K definitivnímu uhašení požárem dotčeného odpadu by mělo dojít v průběhu dneška.

FRANTIŠEK ROČEK, ALEŠ KASSAL

Zdroj:Ústecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů