Úterý, 30. dubna 2024

Zelení jsou zatím spíše "melouny" než liberály

Zelení jsou zatím spíše "melouny" než liberály
Jiří Pehe mate čtenáře, když tvrdí, že čeští zelení jsou pro zavedení školného (Strana, která stojí mimo zdejší "sítě", HN 26. února).
Tento drobný omyl symbolizuje postavení této strany v domácím politickém spektru - nabídka se míjí s poptávkou, jenom to dotazovaní nepostřehli.

Ekologie a pravice
Na levé straně je poptávka saturována: radikálnější levičáci mají svou KSČM, ti umírnění mají ČSSD. Jak je to ale napravo?
ODS se zaklíná konzervativismem, chybí jí ale důraz na etický rozměr této ideologie. Na KDU-ČSL zase vadí řadě lidí její konfesijnost. Už od listopadu 1989 se znova a znova ukazuje, že je zde jistá, jakkoli menšinová množina pravostředových voličů, před volbami znovu a znovu v rozpacích, po volbách znovu a znovu zklamávaných (viz politické dráhy subjektů jako ODA, Čtyřkoalice, US-DEU). Tato - do značné míry vzdělanecká - vrstva by jistě docela slyšela na ekologické argumenty, musely by ale být namíchány do jiného koktejlu, než je ten levicový.
Musí být i naši zelení nutně těmi "melouny" (navrch zelení, uvnitř rudí). Rozhodně ne, jak o tom svědčí například pravicový projekt plošných přídavků na děti. Nejpravicovějším řešením by ovšem byla transformace přídavků do daňových odpisů pečovatelů o děti.
Důraz na ekologii, udržitelný rozvoj, ochranu tradic a neporušené přírody, to vše je přece bytostně konzervativní téma.


Školné je liberální téma
Politické kauzy, ke kterým se v posledních dnech Martin Bursík veřejně vyslovil:
- Školné je tradičně liberálním řešením (bylo u nás už za první republiky), přičemž v řadě zemí je již dávno odzkoušena jeho kompenzace státními půjčkami, které se začínají splácet až po dosažení jisté výše platu. Proč tedy ne?
- V alternativě fosilní paliva kontra atom je atomová energie zjevně ekologičtější. Dokud tu bude fungovat jediná tepelná elektrárna, je každý protest proti těm atomovým pokrytectvím.
- Mluvit o regulovaných horních mezích výše nájemného je totéž jako mluvit o horních mezích cen luxusních automobilů.
- Zakazovat Izraeli, aby si na svém území postavil zeď, která jej bude chránit před nájezdy teroristů? To je nejenom neliberální, je to v rozporu s mezinárodním právem.
Čeští zelení by se měli rozhodnout, v jakém elektorátu chtějí získávat své voliče a s kým se o jejich hlasy chtějí utkat. Pokud nalevo, musí se nějak vmáčknout mezi komunisty a ČSSD. Pokud napravo, je jim k dispozici nezanedbatelné procento těch, kteří nechtějí volit ODS, těch, kteří, nebudou-li mít jinou rozumnou šanci, půjdou volit KDU-ČSL.

Petr Pavlovský
Autor je vedoucím Katedry divadelní vědy Filozofické fakulty UK v Praze
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů