Úterý, 30. dubna 2024

Více než 1000 stromů má padnout mezi Děčínem a Hřenskem

Více než 1000 stromů má padnout mezi Děčínem a Hřenskem

DĚČÍN – Ředitelství silnic a dálnic ČR prostřednictvím firmy Ekoles – projekt s.r.o. požaduje v rámci úprav zeleně podél silnice na Hřensko vykácení 1083 stromů. S vykácením takového množství stromů nesouhlasí sdružení Arnika, které je přesvědčeno, že by se měl investor držet varianty, kterou navrhla  Správa Chráněné krajinné oblasti Labské  pískovce. Podle této varianty stačí k zajištění bezpečnosti na silnici vykácet v první etapě „pouhých“ 328 stromů. „Sedm set padesát pět stromů je tedy možné zatím ušetřit,“ uvedl vedoucí děčínské pobočky Arniky Kamil Repeš. 

„Nesouhlasíme s plošným kácením, jak to navrhuje Ředitelství silnic a dálnic a požadujeme kácení omezit na co nejnižší nutnou míru. Území navíc spadá do soustavy Natura 2000 a je součástí Evropsky významné lokality Labské údolí. Podle našeho názoru je důležité rozlišit stromy na ty, které bezprostředně ohrožují zdraví a životy lidí při provozu na silnici a na stromy, které jsou nebezpečné pouze potencionálně, “ vysvětlil postoj Arniky Kamil Repeš.

Pracovníci SCHKO Labské pískovce navrhli v první etapě pokácet jen ty stromy, u kterých není pochyb o jejich nebezpečnosti. S tím, že tento počet se může ještě v další etapě doplnit. Vytipovali 328 stromů.

Tento návrh firma Ekoles předložila investorovi, tedy Ředitelství silnic a dálnic ČR, ale ten dále trvá na vykácení všech 1083 stromů. Ekoles tedy požádal koncem roku 2005 SCHKO Labské pískovce o udělení výjimky na zvláště chráněné druhy živočichů, které v se v této lokalitě vyskytují. SCHKO Labské pískovce žádost o výjimku zamítla. „Žádost o udělení výjimky Ekolesu jsme zamítli z toho důvodu, že kácení v takovém rozsahu jak to požaduje Ředitelství silnic a dálnic ČR, by znamenalo velký zásah do přirozeného vývoje ohrožených živočichů, ničení jejich sídel a zásah do jejich biotopu, “ řekl Ing. Pavel Benda ze správy CHKO Labské pískovce.

Ředitelství silnic a dálnic ČR se prostřednictvím firmy Ekoles proti zamítnutí výjimky odvolalo. Ministerstvo životního prostředí nařídilo ústní jednání, které se uskutečnilo 2. března za přítomnosti všech účastníků správního řízení. Na základě tohoto jednání nyní ministerstvo rozhodne, zda bude výjimka Ekolesu udělena či ne.

„Na vlastní oči jsme viděli, že některé stromy vybrané k pokácení, jsou zdravé a daleko od silnice. Žádným způsobem silnici neohrožují. Byla by tedy škoda je zbytečně kácet,“ dodal Kamil Repeš.

TISKOVÁ ZPRÁVA SDRUŽENÍ ARNIKA

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů