Úterý, 30. dubna 2024

Odpad čeká v kamiónech na hranicích

Už deset dní se nemohou dostat stovky českých kamiónů se starým papírem nebo plasty do zahraničí.
Odpad čeká v kamiónech na hranicích
Za hranice se nedostanou kvůli nové vyhlášce Ministerstva životního prostředí. Ta začala platit 20. března a měla v souvislosti se zavezením republiky více než 15 tisíci tunami nelegálního německého odpadu zpřísnit podmínky dovozu některých druhů odpadů.
"V těchto případech se přitom jedná o legální podnikání s tříděným odpadem, kterým se v Česku živí desítky až stovky firem," říká Josef Zbořil ze Svazu průmyslu a dopravy. "Zatím to trvá jen krátce, ale pokud by se nenašlo řešení, nastala by v tomto odvětví krizová situace," dodává Jaroslav Tymich ze Svazu průmyslu papíru a celulózy.

Obchody stojí
Pokusy o nelegální dovoz odpadů do Česka sice ustávají, zastavil se však i veškerý legální obchod s materiály k recyklaci. Až do 20. března totiž bylo možné přes hranice převážet odpady k dalšímu využití - jako třeba papír, plasty, textil nebo autovraky jen s dokladem, kde bude odpad zpracován.
Nová vyhláška však dovoz těchto komodit přeřadila do přísnějšího seznamu, kdy je potřeba písemný souhlas Ministerstva životního prostředí. To však prakticky žádná povolení nevydává. I když ministerstvo chtělo přeřazením surovin do přísnějšího seznamu zabránit dovozu, málokdo si uvědomil, že se vyhláška vztahuje i na vývoz. "Museli jsme zrušit objednávky jak na cestě sem, tak i vývozy. Teď se nám vrší starý papír na dvoře. Zatím to jde vydržet a doufáme, že se to brzy vyřeší," říká ředitelka společnosti LeoCzech Zdena Brožková.

Řešení možná příští týden
Včera se kvůli této situaci setkali zpracovatelé druhotných surovin se zástupci ministerstva. "Případné řešení se bude hledat až s panem ministrem, který se vrací v pátek. Uznáváme, že problém tu existuje," připouští mluvčí ministerstva Karolína Šůlová.
Miroslav Horák ze Svazu průmyslu druhotných surovin doufá, že dohoda může nastat už příští týden. "Vážíme si toho, že je k nám ministerstvo vstřícné. Ten problém sice trvá deset dní, ale zatím to není nic kritického," říká Horák.
Týdně přitom hranice překročí stovky kamiónů s odpady k dalšímu využití. Pro představu, za toto období opustí Česko například dvě stovky kamiónů se sběrovým papírem, zhruba třicet jich tento druh odpadu dováží.
"Z toho vyplývá, že produkce sběrového papíru je v Česku přebytková. Ke krizové situaci, kdy by se papír hromadil ve skladech a skládkách, by však došlo až v dlouhodobějším horizontu," uklidňuje Jaroslav Tymich.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů