Úterý, 30. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

OLOMOUC - Laguny v zaplavených částech města ožily komářími larvami. Moderní prostředky by měly zabránit přemnožení obtížného hmyzu. S odběrem vzorků ze zaplavených komářích líhnišť začal olomoucký zoolog Miloš Holzer.
Magistrát si u něj objednal monitorování tůní v zaplavených částech Olomouce a likvidaci komářích larev. Právě zjišťoval aktuální situaci v tůních v Černovíře.
"Voda obsahuje velké množství asi týden starých larev. Situace zatím není přímo kalamitní. V tomto místě je ale nejvyšší výskyt, který jsem letos na Olomoucku zjistil. Pokud se výrazně oteplí, mohou se rychle namnožit další larvy," odhaduje přední český odborník.
Speciální přípravky, které hubí pouze larvy a jsou pro ostatní živočichy a rostliny neškodné, už mají zoologové připravené. "Tůně a menší vodní plochy včas ošetříme. V případě kalamity zajistíme i letecký zásah nad rozlehlejšími líhništi. Účinnost máme ověřenou," ujistil Holzer.

spolkové ministerstvo životního prostředí SRN v reakci na včerejší požadavek přesného harmonogramu pro odvoz odpadu z Libčevsi dnes uvedlo, že zítra proběhne jeho jednání s ministerstvem životního prostředí Saska- Anhaltska a spolkovou agenturou SAA, která má tyto záležitosti v kompetenci. MŽP tedy vyčká konkrétní výstup z tohoto jednání.

Německé úřady dávají najevo, že se o likvidaci nelegální skládky v Libčevsi na Lounsku samy nepostarají. Výzvu českého Ministerstva životního prostředí, aby předložili přesný harmonogram, jak odpad odstraní, Němci nesplnili.
"Podle německých zákonů má německý úřad či firma povinnost odpad odvézt zpět jen v případě, že jsou za ilegální skládku zodpovědné. V případě Libčevsi však figuruje česká firma Bau 24," sdělila Annette Schützová, mluvčí sasko-anhaltského ministerstva životního prostředí. Několikrát přitom zopakovala, že se na vyřešení problému se skládkou musí podílet aktivně Česká republika.
I přes zdlouhavá vyjednávání však mají lidé z Libčevsi šanci, že se skládky zbaví.
V úterý, tedy v době, kdy skládka už potřetí hořela, padlo na Ministerstvu financí rozhodnutí, že Libčeves dostane na její převoz do meziskladu dva milióny korun.

Ekologický manifest sociální demokracie počítá s investicí patnáct miliard korun na obnovitelné zdroje energie. Půjde ovšem o výtopny na biomasu, solární kolektory ohřívající vodu nebo bioplynové stanice - nikoli tedy o větrné elektrárny, jak HN tvrdí 19. dubna na titulní stránce.
K rozvoji výroby čisté elektřiny totiž slouží zákon o obnovitelných zdrojích, který používá poněkud jiný mechanismus podpory, než jsou státní dotace, a motivuje tak k investicím ze soukromých zdrojů. Nicméně ani on nepovede k výstavbě větrných elektráren v Krkonoších, které HN anoncují: jde totiž o chráněný národní park, kde jsou tyto a podobné projekty vyloučeny.
Námi navrhované investice prostředků z evropských fondů jsou zaměřeny na podporu tepla - nikoli elektřiny - z obnovitelných zdrojů, protože tuto důležitou oblast současný zákon nepokrývá.
Petr Petržílek, garant ČSSD pro ekologickou politiku

Při prohlídce výstavy Příroda je za humny aneb Toulky Trojskou kotlinou, která v pátek začne v pražské zoologické a botanické zahradě, budou moci lidé zapojit všechny smysly. Expozice je má seznámit s některými zvířaty, rostlinami a semeny, které se vyskytují v oblasti kolem Troje.
Návštěvníci také poznají, jak se kdysi žilo v okolí Vltavy, co zdejší lidé chovali nebo pěstovali. Budou moci ochutnat některé plodiny a na řadu exponátů si budou moci sáhnout. Výstava je seznámí i s typickými přírodními celky této lokality, s říčním korytem, vřesovištěm, stepí nebo lužním lesem.
Expozice je umístěna na dvou místech, část ve vzdělávacím centru zoo a druhá v botanické zahradě pod širým nebem. Skupinové výpravy by si měly návštěvu výstavy předem domluvit.
Pro zájemce, kteří by chtěli poznávat Trojskou kotlinu přímo, má zoo připravenu nabídku více než deseti krátkých výletů do přírody. Všechny trasy jsou bezbariérové.
Výstava potrvá do 30. dubna.

Papírna za 13 miliard korun, kterou plánuje v Opatovicích nad Labem na Pardubicku postavit finská společnost Myllykoski a je financována z fondů EU, neohrozí podle posudku EIA životní prostředí.
Papírna za 13 miliard korun, kterou plánuje v Opatovicích nad Labem na Pardubicku postavit finská společnost Myllykoski, neohrozí podle posudku EIA životní prostředí. Proti investici má námitky řada institucí, obcí i obyvatel. Největší obavy jsou ze zvýšení kamionové dopravy až o 50 000 nákladních vozů ročně (předpokládá se, že část dopravy by měla vést po železnici).
Lidé se obávají i hluku, zápachu nebo rizika emisí v ovzduší. Ve stejné lokalitě existuje ještě jeden velký záměr, a to výstavba spalovny komunálního odpadu s využitím energie. Společnost EVO pro výstavbu spalovny předloží do tří měsíců obcím i veřejnosti podnikatelský záměr chystaného zařízení, které by mělo být vybudováno do roku 2010.
Projekt by měl být financován z fondů EU a byl také doporučen pro zajištění prostředků od Evropské investiční banky. Odpor veřejnosti vůči záměru spalovny je výraznější, nežli proti projektu papírny.

Čínský vicepremiér Zeng Peiyue dnes v Pekingu prohlásil, že Čína podnikne aktivní opatření na podporu ekologických obalů, aby se obalový průmysl rozvíjel směrem k šetření, čistotě a bezpečnosti.
Celková hodnota čínského obalového průmyslu dosáhla 50 miliard amerických dolarů, čínský vicepremiér Zeng Peiyue ve svém projevu na světové konferenci o obalové technice v roce 2006 dnes řekl, že Čína bude usilovat o zvýšení obalové kvality a efektivity a bude zvyšovat vědeckotechnický obsah balení.
Této konference s účastní přes sto zástupců ze 25 států a oblastí.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů