Čtvrtek, 28. března 2024

OSLAV DNE ZEMĚ SE ZÚČASTNIL REKORDNÍ POČET ZDRAVÝCH MĚST A OBCÍ

OSLAV DNE ZEMĚ SE ZÚČASTNIL REKORDNÍ POČET ZDRAVÝCH MĚST A OBCÍ

Oslavy svátku Země, které po celém světě probíhají již od roku 1970, byly ve Zdravých městech a obcích ČR naplněny stovkami nejrůznějších akcí. Po celý duben se děti i dospělí zapojovali do jarních úklidů, zkrášlování svého okolí či sběru papíru a dalších recyklovatelných surovin. Návštěvníci si pak přišli na své při návštěvě eko - jarmarků, kde si mohli prohlédnout např. tradiční řemesla či zakoupit výrobky ekologického zemědělství. V řadě měst ale také probíhaly osvětové akce na téma životní prostředí či globálních otázek chudoby ve Třetím světě. Pestrý program v letošním roce připravilo rekordních 30 Zdravých měst a obcí.

Letošní ročník oslav Dne Země se po všech stránkách vydařil. Zdravé město Brno připravilo na letošní rok opět několik desítek akcí, které probíhají od dubna až do konce května. Samotný Den Země patřil symbolickému otevírání zoologické zahrady po „zimním spánku“ a tradičnímu cyklovýletu do Židlochovického zámeckého parku, spojeném s diskusí o cyklistické dopravě v moravské metropoli. Tisíce návštěvníků navštívily oslavy ve Zdravém městě Chrudim. Zde se do akce s názvem „Nakrmte Hliníkožřouta“ zapojilo téměř 1500 dětí, kterým se podařilo sesbírat bezmála 600 kg hliníku. Jarní Ústecké slyšení, konané ve Zdravém městě Ústí nad Labem u příležitosti Dne Země, přilákalo stovku dětí a teenagerů, kteří diskutovali s místními politiky a odborníky na téma „doprava ve městě“. Konkrétní otázky mladé generace se dotýkaly žhavých témat: protipovodňová opatření na nábřežních komunikacích, ekologičtější doprava ve městě, budování cyklostezek či třídění odpadů. Za účasti místostarosty probíhal velký jarní úklid ve Zdravém městě Hodonín, kterého se zúčastnilo více jak 70 místních obyvatel. Celé tři týdny probíhala kampaň také ve Zdravém městě Vsetín. Zde měla podtitulek „Žijeme na jedné Zemi“ a byla spojena s osvětovou akcí „Česko proti chudobě“. Smyslem akcí bylo vyzkoušet si na vlastní kůži systém rozvojové spolupráce a připomenout si globální problémy, jako jsou např. snižující se kvalita životního prostředí, klesající zásoby neobnovitelných zdrojů či propastné rozdíly mezi životní úrovní ve vyspělých a rozvojových zemích. Mezinárodní rozměr měl i Ekofilm ve Zdravém městě Litoměřice. Program určený pro základní a střední školy byl navíc doplněn o problematiku drogové závislosti. Bohatý program v přírodě, kterého se zúčastnilo skoro 450 dětí, připravili pro mateřské školky na Den Země litoměřičtí pořadatelé. Letošní ročník kampaně Den Země je také spojen se soutěží Strom roku, kterou vyhlásila nadace Partnerství ve spolupráci s NSZM (více na www.stromzivota.cz).

Dne Země se letos zúčastnily členské municipality:

Bolatice, Boskovice, Brno, Hodonín, Chrudim, Karviná, Kopřivnice, Kroměříž, Kuřim, Letovice, Litoměřice, Litomyšl, Moravská Třebová, Orlová, Pelhřimov, Praha – Libuš a Písnice, Prostějov, Slaný, Strašín, Telč, Třebíč, Třeboň, Uherský Brod, Uherské Hradiště, Ústí nad Labem, Valašské Meziříčí, Velké Meziříčí, Veselí nad Moravou, Vsetín, Zlín.

Jednotlivé programy a další informace ke kampani naleznete na www.nszm.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů