Úterý, 30. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Pylové zpravodajství
Dominantní alergeny: trávy, šťovík, jitrocel, lípa, černý bez, pajasan.
V uplynulém týdnu se v ovzduší opět objevovalo poměrně mnoho pylových a plísňových alergenů. Dominoval stále pyl trav, koncentrace pylu šťovíku, jitrocele a lípy malolisté se držela na stejné úrovni. Přibylo pylu slabě alergizující kopřivy a rovněž málo alergizujícího pajasanu.
Pyl trav zůstane dominantním alergenem i v dalších dnech. Předpokládané bouřky a vlhčí počasí koncem týdne přechodně sníží výskyt aeroalergenů v ovzduší. Vedle pylu trav se na alergických potížích mohou podílet také pyl jitrocele, šťovíku, lípy malolisté a spór vzdušných plísní, jejichž koncentrace v ovzduší bude i nadále vysoká.

Ministerstvo průmyslu a obchodu vydalo upozornění pro žadatele v programech Obnovitelné zdroje energie (OZE) a Úspory energie (ÚE) v rámci Operačního programu Průmysl a podnikání (OPPP), ve kterém doporučuje vyčkat na vyhlášení nového programu Eko-energie v novém programovacím období 2007 - 2013.
Důvodem je nedostatek disponibilních finančních prostředků. Ministerstvo průmyslu a obchodu, Odbor ekologické energetiky, informuje žadatele v Upozornění pro žadatele o podporu v rámci OPPP.

ROZTOKY U PRAHY: K explozi neznámé látky došlo v pondělí před půl šestou večer v čističce odpadních vod v Roztokách u Prahy. Na místě exploze zůstal těžce popálený muž.
Na místo vyjížděla k popálenému muži v bezvědomí rychlá lékařská služba z Roztok. „Muž utrpěl rozsáhlé popáleniny na většině těla. Zasažena byla hlava, obličej, trup a paže. Záchranáři mu místě ošetřili popáleniny a připojili na umělou plicní ventilaci. Poté byl pacient naší sanitou dopraven místo, kde mohl přistát vrtulník, aby mohl být pacient letecké záchranné službě předán a poté transportován na jednotku intenzivní péče do vinohradské nemocnice,“ uvedla mluvčí středočeských záchranářů Tereza Janečková.

Hoštka - Z pohledu na České středohoří se budou moci potěšit turisté, kteří navštíví obec Hoštka. V areálu na tak zvaných Vinicích by měla do konce příštího roku stát osmimetrová rozhledna. Posledním krokem k zahájení stavby je potvrzení od stavebního úřadu. Stavbu, která přijde investory zhruba na jeden a půl milionu korun, vítají i obyvatelé Hoštky. V okolí celé rozhledny by měl totiž vyrůst relaxační lesopark. "Jeho součástí mají být například cyklostezky a mimo jiné i Křížová cesta k rozhledně, nesoucí název Usmíření," nastínil plány dalších úprav vinice Jan Marek, jeden z autorů návrhu stavby rozhledny v Hoštce. Vyhlídka nemá sloužit komerčním účelům, smyslem její stavby je zatraktivnění této oblasti. Proto bude vstup zdarma. "Plánujeme, že rozhledna bude pro veřejnost otevřena jen o víkendové dny," dodal Jan Marek.

Litomyšl - Již podruhé vyjeli policisté do lesů kolem Brlenky. První skládku ohlásil na jaře obyvatel osady. "Na první pohled bylo zřejmé, že odpadky patří do jediného rychlého občerstvení," tvrdí chatař. Policisté našli na místě stvrzenku, která je dovedla k pachateli. Ten musel vše odstranit a zaplatit pokutu. Minulý týden ohlásil skládku, převážně krabic od obuvi, polesný. "Uhodíme na stánkaře, snad změknou," dodává policista.

PEKING - Približne 45 percent čínskych chemických tovární predstavuje "veľké riziko pre životné prostredie". Informovala o tom dnes tamojšia environmentálna agentúra.
Správa vypracovaná Štátnym úradom na ochranu životného prostredia nasleduje po sérii prípadov chemického znečistenia v najľudnatejšej krajine sveta, v dôsledku ktorého museli niektoré čínske mestá uzatvoriť prívod vody pre milióny ľudí.
Úrad zmonitoroval dovedna 7555 závodov v rôznych častiach krajiny a konštatoval, že 81 percent z nich sa nachádza na vodných plochách alebo v husto zaľudnených oblastiach. V správe sa uvádza, že ak sa neprijmú efektívne opatrenia, trend environmentálnych pohrôm v Číne sa stane nekontrolovateľným.

Šéf zvláštní administrativní oblasti Hongkong Zeng Yinquan dnes vyzval hongkongské obyvatele, aby vynakládali velké úsilí na zlepšení kvality ovzduší.
Téhož dne odpoledne Zeng Yinguan v odpovědi na dotazy na zasedání legislativní rady oznámil, že Hongkong už vypracoval řadu opatření pro snížení škodlivých emisí a zlepšení kvality ovzduší, je k tomu však zapotřebí aktivity všech obyvatel. Obyvatelé by měli pokud možno používat hromadné dopravní prostředky a včasně vypínat nepotřebné domácí elektrické spotřebiče.
Podle informací jestliže se teplota ve všech místnostech v Hongkongu , kde jsou klimatizace , zvýší o 3 stupně , bude ročně ušetřena jedna miliarda wattů elektřiny, rovněž znamená snížení emisí o 2400 tun kysličníku siřičitého.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů