Neděle, 19. května 2024

Příroda si s lidstvem poradí

Příroda si s lidstvem poradí

PRAHA - Milan Havel je v ekologickém sdružení Arnika specialistou na toxické látky a odpady. S kolegy objíždí republiku, aby se lidé dozvěděli, co se s naším prostředím skutečně děje.

Schází se u vás spousta informací, tak jak vidíte naši budoucnost?
Země se nedá zničit. Ale když jí nedáme pokoj, bude se bouřit. Ona si s námi poradí. Když budeme žít v takových negacích, v jakých žijeme, můžeme počítat s klimatickými změnami, které se dějí už teď.

Kolik času vám to zabere?
Je to dost svobodná práce a záleží na každém, jak si program rozvrhne, ale na druhou stranu se dělá o víkendech. Jezdíme s výstavami, děláme přednášky. Jestli si ale někdo myslí, že se dostaneme do přírody, tak se mýlí. To je spíš za odměnu. Pořád jsme u počítačů.

Na čem aktuálně pracujete?
V České republice se plánuje postavení dalších dvou set přehrad. Je to naprostá šílenost a jde o zneužití rámcové směrnice o vodách. Snažíme se to zvrátit.

Jsou Češi ve světě ekologickou ostudou, nebo si z nás naopak mohou vzít ostatní příklad?
Musím nás pochválit. Vycházelo se totiž z dost hrozných podmínek. Ten severočeský černý trojúhelník je známý jako pojem v celé Evropě. Také jsme se ale letos dostali už na druhé místo v Evropě v recyklaci pet lahví. Před námi je už jen Německo. Bohužel jsme měli ještě úžasnější systém vratných lahví, který nám záviděl celý svět, a pak jsme si ho nechali zničit obalovými firmami, které jdou za svým ziskem. To je velká škoda.

Ekologové u nás nejsou zrovna moc oblíbení. Proč?
Snažíme se tlačit na politiky a chceme, aby se snažili udělat něco víc. Oni nám to pak vrací, když třeba ukazují na to, že jim bereme práci. Averze lidí vyplývá z neznalosti. Vždyť už je na příkladu USA dokázané, že i když roste v zemi hrubý domácí produkt, tak kvůli zhoršujícímu se životnímu prostředí klesá životní úroveň lidí.

Kde je tedy zakopaný pes?
Hodně lidí se nechá ovlivnit reklamou. Děti se nedostanou ani do lesa. Lidé mají také v dnešní zrychlené době spoustu starostí sami se sebou, mají strach o práci a lehce se nechají strhnout ke konzumnímu způsobu života.

Co chce vlastně Arnika ve světě dokázat?
Konečný cíl je, že nebudeme potřeba. Chceme, aby si lidé uvědomili, že jsou to, co vstřebávají zvenčí. Když to nebudou ničit, nebudou tím ničit sami sebe.

HANA HIKEŠOVÁ
http://www.denik.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů