Spalování drůbeží podestýlky
Američtí vědci vyvinuli pec na spalování drůbeží podestýlky, která výrazně
redukuje náklady na vytápění a zlepšuje ovzduší ve stájích.
Tým vědců z univerzity v Arkansasu vyvinul speciální spalovací pec, určenou k
vytápění drůbežářských hal. Vytápěním touto pecí dokázali vědci uspořit polovinu
nákladů v porovnání s dosavadním způsobem vytápění topným plynem. Kromě toho byl
téměř kompletně vyřešen problém s odstraňováním drůbežího trusu a podestýlky po
vyskladnění jedné partie ptáků. Kromě toho při spalování drůbeží kejdy vzniká
sušší teplo než při vytápění plynem a v hale se tak vytváří zdravější ovzduší
pro mladé brojlery.
Nový vytápěcí systém však nebude na trh uveden dřív než na podzim. Množství 1 kg
podestýlky a exkrementů bude po spálení zredukováno na pouhých 100 g popela,
který obsahuje vysoké procento fosforu a draslíku. Dá se proto použít jako velmi
dobré hnojivo.
Další informace je možné získat na adrese: University of Arkansas, Department of
Biological Engineering; kontaktní osoba: Dr. Tom Costello, email: tac@uark.edu
[tac@uark.edu]
Zdroj: http://www.asz.c [http://www.asz.c]
Američtí vědci vyvinuli pec na spalování drůbeží podestýlky, která výrazně redukuje náklady na vytápění a zlepšuje ovzduší ve stájích.
Tým vědců z univerzity v Arkansasu vyvinul speciální spalovací pec, určenou k vytápění drůbežářských hal. Vytápěním touto pecí dokázali vědci uspořit polovinu nákladů v porovnání s dosavadním způsobem vytápění topným plynem. Kromě toho byl téměř kompletně vyřešen problém s odstraňováním drůbežího trusu a podestýlky po vyskladnění jedné partie ptáků. Kromě toho při spalování drůbeží kejdy vzniká sušší teplo než při vytápění plynem a v hale se tak vytváří zdravější ovzduší pro mladé brojlery.
Nový vytápěcí systém však nebude na trh uveden dřív než na podzim. Množství 1 kg podestýlky a exkrementů bude po spálení zredukováno na pouhých 100 g popela, který obsahuje vysoké procento fosforu a draslíku. Dá se proto použít jako velmi dobré hnojivo.
Další informace je možné získat na adrese: University of Arkansas, Department of Biological Engineering; kontaktní osoba: Dr. Tom Costello, email: tac@uark.edu
Zdroj: http://www.asz.c
Sdílet článek na sociálních sítích