Úterý, 30. dubna 2024

Lesy ČR odhadují ztráty z orkánu na dvě miliardy

Lesy ČR odhadují ztráty z orkánu na dvě miliardy

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) odhaduje ztráty způsobené lednovým orkánem Kyrill na téměř dvě miliardy korun. Hlavními důvody ztráty je pád cen dřeva kvůli převisu nabídky nad poptávkou a horší výnos z prodeje orkánem poškozeného dřeva. Většinu kalamity již podnik vytěžil. Uvedl to výrobní a technický ředitel největšího lesnického podniku v zemi Vladimír Dolejský.

Do záporného hospodářského výsledku ale kalamita letos podnik neuvrhne. "Výsledek letošního roku bude opět plusový," řekl Dolejský.

Orkán ve státních lesích poškodil asi 5,1 milionu metrů krychlových dřeva, což představuje přibližně dvě třetiny letošní plánované těžby. Zároveň jde o největší kalamitu v historii firmy. Zatím se podniku podařilo vytěžit přes 4,4 milionu metrů krychlových dřeva, tedy asi 86 procent kalamity. Přednostně dřevaři těží smrkové dříví, které je nejvíce ohroženo škůdcem kůrovcem. Převážná část zatím nevytěženého dřeva je ve vyšších polohách, kde je vývoj kůrovce pomalejší.

Při likvidaci kalamity se lesníci potýkají zejména s nedostatkem vagonů pro přepravu dřeva po železnici. Zpracovatelé také nestíhají dřevo zpracovat.

V celé zemi lednový vichr srazil zhruba deset milionů metrů krychlových dřeva.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů