Čtvrtek, 28. března 2024

Watersavers slibuje ušetřit až 70 procent vody

To, že i v některých vyspělých evropských zemích mají problémy se zásobováním vodou, která je mimochodem čím dál tím dražší, je známá věc.
Watersavers slibuje ušetřit až 70 procent vody

Brněnská společnost Watersavers z Technologického inkubátoru VUT se proto začala zabývat způsoby, jak vodou účinně šetřit.

„Zjistili jsme, že největší plýtvání vodou se týká čtyř věcí, kde nejvíce zbytečně protéká voda a to v umyvadlech, kuchyňských dřezech, sprchách a toaletách. Rovněž jsme zjistili, že existují různé druhy perlátorů s kovovými součástkami, které časem zkorodují, jsou nepoužitelné, nešetří vodu a podporují vznik nežádoucích bakterií,“ říká majitelka Alena Macháčková.

Firma vznikla v roce 2002 a záhy začala vyvíjet program pro úspory spotřeby vody. Trvalo zhruba dva roky, než vyvinula první prototypy šetřičů vody a uvedla je do výroby. „Klíčový moment ve firmě nastal, když byly schváleny patenty a mohli jsme již bez obav, že někdo naše výrobky napodobí, vstoupit na trh,“ popisuje Macháčková.

V současné době se firma soustředí na rozšíření obchodu. Má prodejce pro slovenský trh a uvažuje o dalších zemích. „V současné době jsme jednou z mála firem, která se tímto problémem zabývá. O naše výrobky začíná být velký zájem, protože si lidé pomalu uvědomují, kolik zbytečně platí za vodu a energii potřebnou k ohřevu vody. Účinnost Watersavers se pohybuje od 20-70% dle typu výrobku, aniž by měl uživatel pocit, že teče málo vody,“ vysvětluje Macháčková.

Firma je inovativní tím, že uvedla na trh vlastní výrobky a to novou generaci nastavitelných antivápenných úsporných perlátorů, nastavitelného regulátoru průtoku pro sprchy a automatický univerzální šetřič vody pro WC. Zákazník si sám při montáži našeho zařízení může zvolit průtok vody takový, jaký mu bude nejvíce vyhovovat. „S Jihomoravským inovačním centrem spolupracujeme přes rok, vážíme si této spolupráce, neboť to pro nás znamená velkou podporu týmu odborníků, která se projevuje konzultacemi, poradenstvím a školením, i finanční podporou v těchto oblastech. Se službami jsme spokojeni a chtěli bychom spolupráci nadále rozvíjet,“ dodala Macháčková.

Zdroj: http://www.inovace.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů