Sobota, 27. dubna 2024

Projektů EPC financovaných z úspor energií je stále málo

Do roku 2010 má pocházet 8 % elektrické energie spotřebovávané v naší zemi z obnovitelných zdrojů.
Projektů EPC financovaných z úspor energií je stále málo
Na tento cíl jsou zaměřeny i národní i evropské programy, podporující celkové úspory energií. O tom, zda a jak se to daří, hovoříme s ředitelem České energetické agentury Ing. Josefem Bubeníkem.

Nakolik je reálné dosáhnout stanoveného cíle, tj. osmiprocentního zastoupení obnovitelných zdrojů na celkové spotřebě energie v roce 2010? Kolik je to nyní?

V této době to jsou asi 4,5 %. S ohledem na podporu výstavby obnovitelných zdrojů jak ze státního rozpočtu, tak ze strukturálních fondů Evropské unie se zdá, že bychom se mohli k tomuto cíli přiblížit dost blízko.

Jak blízko?

Prostřednictvím výstavby obnovitelných zdrojů vznikajících s finanční pomocí našich i evropských fondů bychom se mohli dostat asi na 6,5 %. Dělal jsem ale nedávno analýzu, z níž mi vyšlo, že řada investorů staví obnovitelné zdroje bez dotací. Ty by mohly přispět skoro 1,5 %. To znamená, že při dobré konstelaci a významné podpoře státu i strukturálních fondů je uvedený cíl skoro reálný. Rozdíl mezi indikativním a dosaženým cílem by neměl být velký.

Který z alternativních zdrojů je v našich podmínkách nejvhodnější? Solární systémy, větrné elektrárny, biomasa, geotermální energie, odpadní teplo, nebo vodní elektrárny?

Využívat bychom měli vše, ale dostupnost je rozdílná. U nás má daleko největší šanci biomasa. U malých vodních elektráren jsme už pomalu na vrcholu možností využití veškerého potenciálu, které naše toky mají, zejména ty malé. V případě větru i dalších jmenovaných možností jsou však omezené počasím a dalšími podmínkami. Hlavní je tedy biomasa, na druhém místě jsou z hlediska možnosti využití malé vodní elektrárny a na třetím bioplynové stanice.

Při tomto výčtu berete v úvahu potenciál, finanční náročnost a vhodnost pro naše podmínky?

Ano, v tomto řazení.

Proč je biomasa tak výhodná?

Je výhodná pro výrobu tepla, nikoli elektřiny, protože v tomto případě by bylo nutné ji nejdříve zplynovat, potom tímto plynem roztočit nějaké zařízení a vyrobit elektřinu. Ale když se biomasa využívá přímo pro výrobu tepla, je její účinnost velmi slušná. Navíc to není finančně a technicky příliš náročné.

Obce kromě toho, že vlastní určitý majetek, jsou správci na svém území. Vím, že je obtížné generalizovat, ale přesto: Dá se říct, že se chovají k využití obnovitelných zdrojů vstřícně?

Myslím, že ano. Začínají nejen samy využívat alternativní zdroje, ale také se snaží přimět občany a případně podniky k tomu, aby se využívalo všech možností. Osobně jsem navštívil i několik obcí, které mají kotelnu zařízenou na spalování biomasy. Trend využívat místních energetických zdrojů sílí čím dál více.

O který dotační titul z programu Efekt ministerstva průmyslu a obchodu zaměřeného na podporu úspor energie a využití obnovitelných energetických zdrojů byl největší zájem?

Tento program je letos zaměřen především na podnikatele, ale obce z něho mohou čerpat také. Jsou v něm dotace na územně energetické koncepce, studie proveditelnosti energetického využití odpadů, přípravu projektů financovaných z úspor energie, modernizaci centrálního zásobování teplem, na snižování energetické náročnosti osvětlovacích soustav a na rekonstrukci otopných soustav. Největší zájem by byl o snižování energetické náročnosti budov, ale tento titul letos nemáme - my, ani nikdo jiný. Byl by poměrně velký zájem o dotace na snížení energetické náročnosti osvětlení, ale tam je jedna trochu nepříjemná věc: Podmínkou je, aby úpravy vedly ke snížení spotřeby o 30 %. To je dost ambiciózní cíl, který se ne vždy dá dodržet.

Zvyšuje se zájem o podporu projektů financovaných z úspor energie?

Bohužel, a dost nás to trápí. Tato metoda, původem z Ameriky, tzv. EPC systém, což je zkratka anglického označení Energy Performance Contracting, se u nás zatím využívá minimálně, přitom je velice výhodná. Investor nepotřebuje žádné vlastní peníze na potřebné úpravy, protože tzv. ESCO firmy, což je opět zkratka pro označení Energy Servis Company, zařídí prakticky úplně vše, přičemž náklady se pak splácejí z energetických úspor. Dotaci z programu Efekt je možné získat na zadávací dokumentaci EPC.

Je zmiňovaných ESCO firem dostatek?

Je jich málo; v této době deset. K ESCO firmám se sice hlásí kdekdo, ale málokdo skutečně poskytuje komplexně služby v rámci EPC, což znamená zajistit financování, vlastní výstavbu i provoz zařízení až do doby splacení úvěru. Také je nutné rozdělit správně rizika. Není možné je přenášet jen na investora a když se něco nepodaří, ponechat pak zatížení jen na jedné straně.

Proč je podle vašeho názoru zájem o tuto metodu stále malý?

Nevím, snad je to trochu neznalost, přestože osvěta je docela slušná. Přitom když je investor při uzavírání smlouvy s ESCO firmou šikovný, může mít zisk z úspor hned od počátku. Dejme tomu, že po uskutečnění příslušných úprav se spotřeba sníží z dřívějších 100 % na 60, zisk je tedy ze 40 % z úspor. Znám případy, kdy investor uzavřel smlouvu tak, že z oněch 40 % je 10 % zisku jeho a na splácení úvěru ESCO firmě jde 30 %. Sice se o něco prodlouží doba splácení, ale investor z toho už něco má a navíc to působí motivačně.

AUTOR: JIŘINA ONDRÁČKOVÁ


Může se hodit

Seznam ESCO firem a vše o systému EPC najdou zájemci na webové adrese www.ceacr.cz
Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů