Úterý, 30. dubna 2024

Odchod Kuchtové ohrožuje Bursíka

Odchod Kuchtové ohrožuje Bursíka

Pět krajských organizací SZ bude chtít jednat o podmínkách dalšího setrvání v koaliční vládě. Na předsedu strany se snáší kritika z vlastních řad.

bursik-kuchtova-192-128.jpgChceme otevřít na nadcházející republikové radě diskusi o tom, za jakých podmínek je možné či nemožné další setrvání Strany zelených v trojkoaliční vládě,“ uvádí se v dopise adresovaném vedení Strany zelených. Jsou pod ním podepsaní šéfové zelených z Vysočiny a Libereckého, Pardubického, Olomouckého a Moravskoslezského kraje, kterým se nelíbí, že se vedení zelených důsledně nepostavilo za odcházející ministryni Danu Kuchtovou (SZ). Ke stěžovatelům se připojili i kritici předsedy strany Martina Bursíka.

Na program nedělního zasedání vrcholného aparátu strany Republikové rady by se tak mělo dostat téma rezignace ministryně Kuchtové, za jejíž rezignací kritici vidí špatné vztahy uvnitř vládní koalice. Stejně jako všichni členové poslaneckého klubu zelených i šéfové krajských organizací podle ankety ČTK chce, aby zelení v kabinetu s ODS a lidovci zůstali.

Vnitrostranické spory

Za tím vším by ale podle spekulací a mediálních prohlášení mohly být ostré vnitrostranické spory. Televize Nova informovala o tom, že ve straně zejména vůči předsedovi Martinu Bursíkovi. Někteří zelení ho obviňují z toho, že začal provádět "čistku" a že odstupující ministryně Kuchtová je jen první obětí. Nejostřeji Bursíka napadl člen vedení Petr Pávek. Podle Novy rozesílá straníkům e-mail, v němž píše, že se Bursík hodlá zbavit každého, kdo mu pomohl na výsluní. Bursík to označil za nesmysl.

Někteří straníci podle televize také zvažují, že na nedělním jednání vedení zelených navrhnou hlasování o tom, zda má Bursík ještě jejich důvěru.

Mezi největší kritiky Bursíka patří místopředseda Republikové rady Matěj Stropnický, který se netají tím,m že se mu ve vládní koalici nelíbí. Stropnického hlas byl mezi prvními, kdo se odstupující ministryně zastával a můžeme čekat, že bude také z nehlasitějších mezi příspěvky, které zazní na Republikové radě.

Nejzelenější ministryně

Předsedové pěti krajských organizací ve společném prohlášení uvedli, že "Strana zelených obětovala nejzelenější ministryni ve snaze udržet dobré vztahy s koaličními partnery". Kuchtovou požádali, aby využila široké podpory, kterou ve straně disponuje, tlaku na odstoupení nepodléhala a své rozhodnutí přehodnotila.

Ministryně a první místopředsedkyně strany ale už v neděli v reakci na podobný požadavek libereckých zelených uvedla, že si podpory váží, ale svůj postoj nezmění. "Už samozřejmě tu rezignaci měnit nebudu, to už ne," řekla. Oficiálně ji předá po středečním zasedání vlády. Rozhodnutí odejít zdůvodnila Kuchtová politickým napětím kolem čerpání evropských fondů, kvůli němuž nemá prostor situaci v resortu řešit. K volání po odchodu zelených z vlády dodala, že by takový krok mohl destabilizovat politickou scénu.

Autor/ři: Jan Černý

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů