Úterý, 30. dubna 2024

Vsetín letos dokončí stavbu závodu na recyklaci odpadů

Vsetín letos dokončí stavbu závodu na recyklaci odpadů

VSETÍN - Vsetínská radnice dokončuje stavbu logistického centra, kam se bude svážet komunální odpad z celého regionu. Moderní zařízení následně zajistí jeho dotřídění a recyklaci. Stavební práce na jedné z největších investic města v posledních letech skončí ještě letos, provoz centrum zahájí na konci prvního čtvrtletí příštího roku. ČTK o tom dnes informovala mluvčí města Eva Stejskalová.

"V areálu bude mimo jiné zařízení na zpracování biologicky rozložitelného odpadu, kterého každoročně uložíme na skládku minimálně 1000 tun, dále moderní sběrný dvůr či dotřiďovací linka," uvedl Jaromír Kudlík. V logistickém centru bude rovněž překladiště směsného komunálního odpadu, sklady papíru, plastu, tříděného a nebezpečného odpadu nebo boxy pro dočasné uložení stavební suti.

Do areálu se na počátku příštího roku začne stěhovat odpadový úsek Technických služeb Vsetín, jež budou centrum odpadů provozovat. Radnice uvažovala i o tom, že provoz svěří externí společnosti. Vypsala dokonce výběrové řízení na provozovatele. Nakonec ale zjistila, že výhodnější bude provoz ve vlastní režii. Závod je umístěn u obchvatu města. Součástí projektu je také nákup vozidel pro svoz komunálního odpadu.

Stavba logistického centra odpadů trvala asi šest měsíců a vyžádala si více než 180 milionů korun. Většinu nákladů pokryly dotace. Město se do projektu pustilo kvůli ekologickému přínosu a snaze udržet poplatky za komunální odpad pro občany Vsetína a regionu na přijatelné úrovni. V další fázi radnice počítá s dovybavením města recyklačními kontejnery.

http://zlin.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů