Čtvrtek, 28. března 2024

Počet přírodních katastrof loni rostl

Počet přírodních katastrof loni rostl
V loňském roce se zvýšil počet přírodních katastrof téměř o 12 procent a částka, kterou pojišťovny vyplatily na škodách se zdvojnásobila. Ve své zprávě to uvedla druhá největší zajišťovna na světě Munich Re a dodala, že počet katastrof kvůli změnám klimatu dále poroste a také škody budou mnohem vyšší.

V loňském roce se podle Munich Re uskutečnilo 950 přírodních katastrof, což bylo o 100 více než v roce předchozím a nejvíce od roku 1974, odkdy pojišťovna tento údaj sleduje. Za katastrofu pojišťovna považuje událost, při které zahynulo více než deset lidí nebo vznikla škoda v řádech milionů dolarů. Celkové ekonomické škody způsobené katastrofami stouply na 75 miliard dolarů (1,3 bilionu Kč) z 50 miliard v roce 2006. Z toho částka, kterou pojišťovny vyplatily na škodách, se zdvojnásobila na 30 miliard dolarů. Loňské náklady ale výrazně zaostaly za rokem 2005, kdy se kvůli hurikánu Katrina a zemětřesení v Pákistánu vyšplhaly na 220 miliard dolarů.

Největší škody ve výši 12,5 miliardy dolarů loni napáchalo červencové zemětřesení v Japonsku. Pojišťovny pak nejvíce postihl hurikán Kyrill, který se v lednu prohnal Evropou. Celkové náklady pojišťoven na odstranění škod činily 5,8 miliardy dolarů. Druhou nejnákladnější událostí pro pojišťovny byly povodně v Británii. Katastrofy loni připravily o život 20.000 lidí.

Podle Munich Re k vysokému počtu povodní a bouří přispívá globální oteplování. "Tyto události nemohou být samozřejmě připisovány pouze klimatickým změnám, ale jsou v souladu s předpokladem, že v delším období můžeme očekávat kruté bouře, silnější lijáky a větší tendence k povodním," uvedl šéf výzkumného oddělení Geo Risks pojišťovny Peter Höppe. Všechny skutečnosti pak naznačují, že počet přírodních katastrof spojených s počasím se bude zvyšovat, napsaly agentury AP, AFP a Reuters.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů