Indukční vařiče a sporáky jsou 'IN' v úsporách energie
|
Princip funkce
Indukční vařič pracuje na principu zákona o elektromagetické indukci:
Měnič napětí v elektrického vařiče mění střídavý elelektrický proud o frekvenci 50Hz na frekenci 20-40 kHz. Elektrický proud prochází skrz indukční cívku.
Po nastavení výkonu v rozmezí cca 120 - 1 800 W se při položení kovové nádoby na keramickou desku, pod kterou jsou je instalována elektromagnetická indukční cívka, se vytvoří silné magnetické pole. Magnetické proudy pole procházejí skrz dno kovové nádoby tak vznikají četné vířivé magnetické proudy uvnitř dna hrnce. Tyto vířivé proudy dno hrnce ohřejí velmi rychle.
. Bezpečnost:
Pokud se voda v hrnci vyvaří (a vařením naprázdno by mohlo dojít k přehřátí), indukční cívka se sama vypne. Totéž udělá, jestliže na varné ploše leží nějaký cizí předmět. Indukční vařič totiž ohřívá pouze hrnce s obsahem železa, které sám rozpozná. Neočekávejte proto, pokud na indukční vařič postavíte starší hliníkovém nádobí, nerezové nádobí, skleněnénádobí, teflonové nádobí, že uvaříte. Potraviny v tomto nádobí zůstanou studené neboť materiály jsou magneticky nevodivé.
Některá literatura a internetové články nesprávně uvádí, že při vaření na indukční sklokeramické desce je plotna studená a nehrozí popálení. Toto tvrzení je mylné, neboť sklokeramická deska je ohřívána zpětně od nádoby, která na ní stojí. Proto popálení hrozí - plotýnka je velmi horká, protože je na ní postavena nádoba s vařící se vodou. Po sejmutí nádoby se deska okamžitě neochladí. doba jejího ochlazení závidí na výši její počáteční teploty, na teplotě okolí a tepelné kapacitě použitého materiálu. Z praktické zkušenosti vyplývá, že teprve po cca 10 -15 minutách od ukončení vaření se na sklokeramické desce dá udržet ruka bez nebezpečí popálení.
| |||
NÁKRES PRINCIPU INDUKČNÍHO OHŘEVU 1. keramická deska 2.varná nádoba 3.indukční cívka 4. magnetické siločáry 5. vířivé proudy |
.
Přesná regulace teploty
K přednostem indukčního vařiče také patří automatické udržování stálé teploty ohřívané látky v rozmezí cca /- 1°C. Plotýnka s indukčním ohřevem je velmi citlivá na změny intenzity ohřevu, takže nemusíte například hrnec s mlékem odstavovat, aby nepřeteklo, ale stačí jen snížit výkon indukčního vařiče. A pokud náhodou zapomenete vařič vypnout a mléko vám přece jen přeteče, povrch desky stačí jen přetřít vlhkým ubrouskem. Zbytky jídla se vám totiž na indukční varné desce nikdy nepřipálí!
Bilance
Hlavní předností indukčního ohřevu je tedy odbourání ztrát při přechodu tepla, protože ohřívá přímo dno kovové nádoby. Pokud používáte el. sporáky s plotýnkami či sklo keramickou varnou deskou, vždy se nejprve se ohřeje plotýnka či varná deska a teprve poté se toto teplo předává na dno hrnce. Tento přechod je zdrojem vysokých tepelných ztrát, především pokud dno hrnce a plotna k sobě přesně nedoléhají (mezi oběma plochami je vzduchová mezera nebo připálená potravina) a dochází vlivem výraznému snížení ztrát a tak k mnohem rychlejšímu ohřátí dna hrnce, Tepelná úprava potravin a jejich ohřev proto probíhá rychleji při podstatně menší potřebě elektřiny a tím k úsporám peněz. při účinnosti až 98%.
. Použítím indukčního vařiče ušetříte 2 x a to energii a čas neboť:
a) Například výrobce indukční sklokeranické plotny IH100 v provozním manuálu uvádí
úsporu energie ve výši až 90%.
vařič s topnou elektrickou spirálou.
K jediné nevýhodě patří jejich vyšší pořizovací cena, která se však rychle přibližuje ceně klasických vařičů.
ZDROJ:www.infoenergie.cz